14. okt 2017.

Odbrana slobode medija nije pitanje struke, već prava svih građana

Bez slobodnih medija nema slobodnih građana, niti slobodnog društva, te zato građani pitanje medijskih sloboda moraju da shvate kao atak na njihova prava, a ne kao problem novinarske struke, jedan je od zaključaka sa večerašnje tribine o opstanku slobodnih štampanih medija, koju su organizovali Pokret Novi optimizam uz podršku Grupe za slobodu medija.

Jedan od povoda za organizaciju tribine jeste obeležavanje 19 godina postojanja nedeljnika Kikindske, koje su odavno prevazišle lokalni karakter i postale prepoznatljive kao simbol objektivnog informisanja.

Kako su na početku tribine organizatori imali problema sa osvetljenjem, moderator i glavni urednik Kikindskih Željko Bodrožić, kazao je da bi učesnici bez problema mogli govoriti i u mraku, jer trenutna medijska slika u Srbiji nije ništa drugačija.

Novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević, poručila je da novinari treba da se bore za medijske slobode, te da se ne bi ni pojavila na tribini kada bi mislila da nema nade i da stvari ne mogu da se poprave, te da bi se na kraju krajeva bavila nekim poslom u kome ima novca, a ne novinarstvom.

Ona smatra da borba Grupe za slobodu medija ima smisla, jer je važno građanima objasniti zašto je bitno da postoje slobodni mediji, a političarima zašto je važna kritika njihovog rada.

– Mi smo oni koji u ime građana postavljaju pitanja koja su u njihovom interesu, kako bi tačno znali šta rade oni koje su na izborima delegitali. Bez slobodnog novinarstva nema funkcionalne države, demokratskog društva niti građanskih sloboda – istakla je Gligorijević.

Dragoljub Draža Petrović, glavni urednik Danasa, podsetio je na pritiske i hajku u provladinim glasilima, koje je naš list pretrpeo posle teksta o bratu tadašnjeg premijera, koji je bio naslovljen „Ko je Andrej Vučić. Petrović je naveo da su od tog trenutka oglašivači pod pritiskom Vlade počeli masovno da se povlače iz Danasa, što je trebalo da bude opomena da nije pametno zadirati u „zabranjene teme“.

– Nezavisni mediji u Srbiji trpe konstantne pritiske, a jedan od primera koji imamo u Danasu je taj da  niko iz SNS ne želi da daje izjave za naš list. Na taj način, vladajuća partija nas sprečava da se bavimo onime što nazivamo objektivno novinarstvo, zbog toga što izostaje odgovor druge strane – rekao je Petrović.

Predsednik Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši, naglasio je da je veoma srećan jer smatra da su se novinari formiranjem Grupe za slobodu medija napokon uozbiljili, te što je solidarnost među medijskim delatnicima na većoj stopi nego ranije. On je novinare koji su formirali Grupu uporedio sa talasom, koji raste na svakoj tački koju obuhvati.

– Želim da verujem u taj rast, iako možda u ovom trenutku ne znam da li ćemo moći da se izborimo za svoj cilj. Problem slobode medija je toliko veliki i strukturalan da je budalasto verovati da će biti rešen brzo i lako – ocenio je Gaši.

Ipak, on kao uspeh dosadašnje akcije ističe solidarnost medju novinarima koji, kako je zapazio, prethodnih godina nisu imali snage da iskorače iz svog hermetičnog viđenja situacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend