26. maj 2020.

Ko ste vi da prenosite saopštenje sindikata?

Direktorka valjevskog Doma zdravlja dr Branka Antić pripretila je portalu kolubarske.rs tužbom zbog saopštenja Sindikata „Sloga“, i pored toga što je pre njegovog objavljivanja pozvana da na saopštenje odgovori

Darija Ranković, urednica Kolubarskih, foto: Đorđe Đoković

Na mejlove redakcija u Srbiji svakog dana stigne na desetine saopštenja raznih organizacija, političkih stranaka, ministarstava, ustanova, revoltiranih građana… I svakog se dana u glasilima objavljuju razna saopštenja. Poneka izazovu reakciju druge strane, ali retko kad dovedu do toga da neko mediju preti tužbom zato što je objavio saopštenje, pa još reprezentativnog sindikata.

Međutim, i to se dogodilo. Direktorka valjevskog Doma zdravlja dr Branka Antić pripretila je portalu kolubarske.rs tužbom zbog objavljivanja saopštenja Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Branki Antić je bilo sporno saopštenje u kojem sindikat navodi da se oglušila o naredbu Ministarstva zdravlja da primi u radni odnos sve zdravstvene radnike koji su potrebni za zaštitu stanovništva od bolesti i suzbijanje širenja koronavirusa.

Je l’ vi to ozbiljno?

Naravno, Branka Antić je reagovala na saopštenje, demantovala je njegove navode, a urednici portala kolubarske.rs Dariji Ranković pripretila tužbom. Ovakvo ponašanje je samo po sebi čudno, ali postaje još čudnije ukoliko se u obzir uzme i to da je, kako Darija Ranković kaže za Cenzolovku, Branka Antić pozvana pre objavljivanja saopštenja da kaže šta misli o navodima sindikata.

Prema rečima Darije Ranković, direktorku Doma zdravlja zvala je s namerom da prokomentariše navode sindikata i da joj da prostor da iznese svoj stav. Nakon što se direktorka nije odazvala na poziv, poslala joj je SMS u kojem je navela šta je tačno zanima. Kolubarske su sačekale da se direktorka Antić javi, ali pošto ona to nije učinila, narednog jutra su objavili saopštenje.

Novinarstvo doživljavaju kao protočni bojler za njihove informacije. Ako pišete o nečem drugačijem, odmah ste protivnik, strani plaćenik (Darija Ranković, Kolubarske)

Uredništvo Kolubarskih je čekalo na odgovor direktorke, iako je česta medijska praksa da se saopštenja objavljuje bez prethodnog kontaktiranja s „drugom stranom“, te da se naknadno doda eventualna reakcija drugih aktera.

„Pola sata nakon objavljivanja saopštenja, direktorka me je nazvala, i tu je sve krenulo. Pitala je s kojim pravom tako pišemo, rekavši da smo joj napravili problem. Rekla je da ne možemo mi da dajemo saopštenje, a kad sam joj objasnila da nismo mi izdali saopštenje, već da smo preneli ono što je saopšteno, upitala je ko smo mi da prenosimo saopštenje sindikata. Na moje pitanje da li je ozbiljno postavila to pitanje, odgovorila je da je ozbiljna i ponovila da će nas tužiti i rekla je da smo bezobrazni“, priča Darija Ranković.

Branka Antić se, navodno, nije odazvala na poziv jer je bila na parastosu, dok na poruke nije odgovorila zato što nije smatrala da je to hitno.

Po svemu sudeći, ovo nije prvi put da direktorka valjevskog Doma zdravlja ne razume osnove funkcionisanja medija, iako je javna ličnost. Darija Ranković se prisetila događaja od pre dve godine, kada je u avgustu tražila razgovor sa direktorkom zbog teme koju je u tom momentu radila.

Na njen upit za razgovor, Branka Antić je odgovorila da će joj javiti termin, što je i uradila, kaže Darija Ranković, i zakazala je intervju za – sredinu decembra. Ipak, tokom vanrednog stanja je kao osoba koja je imala ovlašćenje u stručnom operativnom timu da razgovara sa medijima dala izjavu za Kolubarske.

Ako ćutim – nema priče?

Darija Ranković kaže da ovakvo ponašanje možda ukazuje na izostanak medijske pismenosti, ali da možda otkriva i način razmišljanja nosilaca funkcije – ukoliko ne daju izjavu, misle da nema priče.

„Čini mi se da razmišljaju da ukoliko mi ne daju izjavu, ja nemam priču, da nju mogu da radim tek ukoliko imam njihovu reč ili neki dokument, ali ni to im ne znači mnogo. Govorili su mi: ‘Pa šta ako imaš dokument, šta to dokazuje?’ Tako nekako oni vide medije – samo oni daju saopštenja i ona se prenose, ako daju izjavu onda priča postoji, ako ne, onda je nema.“

„Novinarstvo doživljavaju kao protočni bojler za njihove informacije. Ako pišete o nečem drugačijem, odmah ste protivnik, strani plaćenik. Dolazim u situaciju da me PR Komesarijata za izbeglice pita sa kojim ciljem radim neku priču i govori da ne vide dobru nameru, a ne znam kako bi uopšte to mogli da vide“, dodaje Darija Ranković.

Ona objašnjava da su mediji u Valjevu postali podeljeni, pa se tako dešava da funkcioneri gostuju na medijima bliskim vlastima kako bi demantovali neke navode i kako bi dali svoju verziju priče. To je, kaže, uradila i direktorka Doma zdravlja, koja je nakon objavljivanja saopštenja gostovala na regionalnoj televiziji kako bi ispričala da to nije tačno.

„Razgovor sa direktorkom se završio time da je rekla da nam više nikada neće dati nijednu izjavu. Kako je rekla, prijaviće nas Ministarstvu zdravlja i podneće tužbu. Zašto će nas prijaviti tom ministarstvu, stvarno nemam pojma“, zaključuje Ranković.

SLOGA OSUDILA PRETNJU TUŽBOM

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ osudili su pretnju tužbom koju je portal kolubarske.rs dobio zbog objavljivanja njihovog saopštenja, ocenivši je kao pritisak na slobodu javnog informisanja.

„Umesto na telefonski poziv Kolubarskih da odgovori na činjenice koje je sindikat izneo u saopštenju, direktorka je počela da preti tužbom ‘ko ste vi da saopštavate to i da prenosite saopštenja sindikata?’ ’Sloga’ ovu neosnovanu i zakonski neutemeljenu pretnju smatra direktnim pritiskom na slobodu javnog informisanja, o čemu bi trebalo da se oglase i novinarska udruženja i osude je. Direktorka Doma zdravlja Valjevo je tipičan primer one grupacije koja, kada je imenuju na javnu funkciju, misli da je taj posao njena privatna imovina i u tom duhu se i ophodi“, navode u sindikatu.

Oni su direktorku pozvali da se izvini uredništvu portala.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend