11. jul 2023.

Koalicija za slobodu medija osudila targetiranje novinara N1, Nova S i novina Nova

Koalicija za slobodu medija osudila je danas targetiranje i poziv na napade na novinare televizija N1 i Nova S i novina Nova od strane člana glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) i direktora saobraćajnog preduzeća „Lasta“ Vladana Sekulića i pozvala na njegovu odgovornost „smatrajući da sa takvom retorikom ne može obavljati funkciju direktora javnog preduzeća“.

Kako se navodi u saopštenju koje je prosledilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), na Sekulićevom Instagram nalogu objavljen je video spot pod nazivom „Stop stranoj propagandi“ u kojem se targetiraju novinari pomenutih medijskih kuća uz poruku „moramo se suprotstaviti ovom zlu“ i snimke skakavaca i drugih insekata štetočina.

„Tu se ističe da postoji ‘put ka oslobođenju’ i prikazan je isečak iz animiranog filma u kojem lik drži bacač plamena. Podsećamo da u poslednje vreme čelnici vladajuće koalicije učestalo targetiraju novinare ovih medija, kao i da grupa ljudi kontinuirano protestvuje ispred njihovih prostorija, kao i da su im ulazili u privatni prostor“, dodaje se u saopštenju.

Koalicija smatra da ovakve objave „na najdirektniji načan ugrožavaju bezbednost novinara ovih medija i da dodatno stvaraju veoma opasne situacije u kojima bi moglo doći do direktnih napada na novinare, naročito zato što ovakve reči dolaze od javnih funkcionera koji predstavljaju model ponašanja građanima“.

„Više puta smo već upozoravali da su ovakvi istupi veoma opasni i da posledice mogu da budu dalekosežne. Ovakva atmosfera i negtivan odnos prema novinarima i medijima prenosi se i na građane, koji, najčešće, na društvenim mrežama, takođe, upućuju pretnje, uznemiravaju i vređaju novinare i dodatno raspiruju mržnju“, navodi se u saopštenju.

Prema NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare u 2023. godini, do sredine juna od ukupno zabeleženih 69 pritiska, 39 je učinjeno od strane javnih funkcionera, a posebno dominiraju oni od strane najviših funkcionera, pre svega premijerke i narodnih poslanika.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend