10. avg 2023.

Koalicija za slobodu medija: Ozbiljno shvatiti pretnje pokreta “Naši”

Koalicija za slobodu medija apeluje na policiju i tužilaštvo da preduzmu sve neophodne radnje i ispitaju najnovije opasno targetiranje Nezavisnog društva novinara Vojvodine, portala Autonomija i novinara Daška Milinovića od strane desničarska organizacija “Konzervativni pokret Naši”, koje može ozbiljno da ugrozi njihovu bezbednost.

Na plakatima, koji su izlepljeni po centru Novog Sada, a koje potpisuju “Naši”, pored njih, targetirano je nekoliko ličnosti “koje rade protiv interesa Vojvodine” pored kojih se nalazi slika nekadašnjeg ustaškog predvodnika Ante Pavelića. Na ovaj način se NDNV dovodi u vezu sa ustaškim pokretom i može stvoriti netačnu i negativnu sliku kod određenog broja građana, a samim tim i otvoriti prostor za ozbiljnije napade.

Podsećamo da je u martu ove godine, pokret “Naši” poslao mejlove na adresu NDNV-a u kojem je izneo niz uvreda, i ovu organizaciju kao i portal Autonomija, čiji je NDNV izdavač, optužio da su “strani plaćenici”, i da vode “medijski rat protiv Rusije i Srbije” i “promovišu Ukrajinski neonacizam”.

Više puta smo upozoravali da su ovakvi istupi veoma opasni i da posledice mogu da budu dalekosežne. Ovakva atmosfera i negativan odnos prema novinarima i medijima prenosi se i na građane, koji, najčešće, na društvenim mrežama, takođe, upućuju pretnje, uznemiravaju i vređaju novinare i da dodatno raspiruju mržnju.

Koalicija ukazuje da država mora oštrije da stane u zaštitu novinara i da se pokrene pitanje rešavanja posledica koje targetiranje proizvodi. Podsećamo da je Stalna radna grupa za bezbednost novinara pre par dana saopštila da je u prvih šest meseci ove godine bilo 42 slučaja napada i pretnji novinarima, a da je rešeno samo 11.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend