10. avg 2023.

Vidojković: „Sve je počelo kad je Vučić došao na vlast“

U intervjuu za „Frankfurter rundšau“, Marko Vidojković, srpski pisac i novinar u egzilu, govori o ciljanim medijskim kampanjama protiv kritičara režima u Srbiji, pretnjama njemu i kolegama, i o životu – negde u Evropi.

Predstavljajući Marka Vidojkovića (48), koji je između ostalog pisac, bivši glavni urednik časopisa „Maksim“ i „Plejboj“, TV-voditelj, podkaster i kolumnista lista „Danas“, novinarka lista Frankfurter Rundšau Evelin Šau piše i da je on „jedan je od najistaknutijih kritičara predsednika Aleksandra Vučića“.

„Od objavljivanja romana ’Đubre’ krajem 2020. dobio je oko stotinu pretnji smrću i skoro dve godine nije izlazio iz stana. Početkom 2023. pritisak je postao toliki da je pobegao u inostranstvo uz pomoć međunarodnog udruženja pisaca PEN. Ono ga je uvrstilo na listu 115 najgorih slučajeva represije slobode mišljenja na svetu. Otada on i njegova supruga putuju Evropom, krijući se od javnosti.“

„Režim vlada zastrašivanjem“

Na pitanje zašto je morao da napusti zemlju Vidojković konstatuje da, „što se režim više bliži kraju, napadi na njegove kritičare postaju oštriji“, te da je „u poslednje dve-tri godine postalo neizdrživo“.

Priča da „režim vlada zastrašivanjem, uz totalnu medijsku cenzuru i potpuno potiskivanje svih kritičkih glasova“, da „kontroliše skoro sve medije, sve javne televizije i više od 90 odsto dnevnih novina i magazina“.

Vidojković podseća i da je aktivan u javnosti od 2004, da je „oštro kritikovao i vlade Vojislava Koštunice i Borisa Tadića“, a zatim ističe: „Ali nikad se nisam plašio za svoj život. Sve je počelo kada je Vučić došao na vlast“. Vidojković ujedno dodaje da „napadi dolaze direktno od Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić“.

„Vlast hoće da zastraši druge“

U bilo kojoj drugoj zemlji njegov rad bi se, kaže, u najboljem slučaju doživljavao kao „alternativna marginalna pozicija“. Ali, u Srbiji ga je kritika režima učinila „metom brojnih orkestriranih kampanja“. On smatra da odnosom prema njemu „vlast hoće da zastraši druge“.

Kad pokrenu kampanju protiv nekoga, objašnjava, napadi su na svim naslovnim stranicama odjednom, nakon čega slede hiljade napada po društvenim mrežama. „Ako vas, poput mene, okarakterišu kao izdajnika, jer ste se usuđivali da progovorite o genocidu u Srebrenici ili zato što ste kritikovali Srpsku pravoslavnu crkvu, uskoro vam u poštansko sanduče stižu pretnje smrću ili se emituju uživo na nacionalnoj televiziji“, kaže Vidojković.

Nemačka novinarka podseća i da je Vidojković osudio ruski napad na Ukrajinu, te da je tada bio cilj novih pretnji i pita ga da li je to posledica porasta Putinovog uticaja na Srbiju. Vidojković samo kratko odgovara da Srbija balansira između frontova, da s jedne strane neće da uvede sankcije Rusiji, a da s druge stane „Vučić dokazano isporučuje oružje Ukrajini“.

„Više nemaš prijatelja, jer se svi plaše“

Potom se vraća na napade na njega koji su, kako kaže, počeli još 2020. kada je objavio roman „Đubre“, a u kojem tematizuje „režim i savremeno srpsko društvo“.

Na pitanje kako na sve to što mu se događa reaguje njegovo okruženje, Vidojković kaže da „u takvoj situaciji više nemaš prijatelja, jer se svi plaše“. Potom priča o pretnjama smrću koje su stigle i u list „Danas“ čiji je kolumnista, te kako mu je „Aleksandar Vulin javno pretio hapšenjem“.

„A kad ti neko takav preti“, kaže, „onda više ne možeš da se osećaš bezbedno.“

A da li se oseća bezbedno u egzilu, pita novinarka nemačkog lista. „Ne baš. Supruga i ja, ali i majka u Srbiji, sa sobom uvek nosimo biber-sprej. Neki ljudi me prepoznaju i van zemlje. S druge strane, ne želim da se krijem. Oprezan sam, ali nisam paranoičan. U Srbiji je bilo drugačije. S razlogom, jer opasnost je stvarna“, kaže Marko Vidojković za „Frankfuter rundšau“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend