08. jun 2018.

Komisija: Milan Pantić ubijen zbog pljačkaške privatizacije

Komisija za istraživanje ubistava novinara izrazila je danas žaljenje što ni 17 godina od ubistva novinara Milana Pantića iz Jagodine, izvršioci i nalogodavci tog zločina nisu privedeni pravdi i ocenila da se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije odvija "zaprepašćujuće sporo, uz pravno bizarne odluke sudskog veća".

Novinar Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine ispred zgrade u kojoj je stanovao u Jagodini

Navodeći da rad na predmetu ubistva Milana Pantića nikada nije bio intenzivniji, Komisija je navela da su pred pravosudnim organima saslušani svi svedoci i da se njihove izjave nalaze u tužilačkim spisima.

„Komisija je na osnovu do sada prikupljenih dokaza ubeđena da je motiv za ubistvo kolege Pantića pljačkaška privatizacija u kojoj je više lica primilo milionski mito i koja je ostala bez sudskog epiloga. Predmeti u vezi s tom privatizacijom nalaze se u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i Tužilaštvu za organizovani kriminal, ali za sada bez rezultata, i pored nespornih dokaza koji postoje“, piše u saopštenju.

Komisija je najavila da će upoznati državne organe sa svojom ocenom o tome kako su česte izmene sistema i promene procedure „pogodovale nekažnjivosti odgovornih za ubistva novinara“.

„Protok vremena postaje sve veća prepreka efikasnom prikupljanju validnih dokaza, ali i neefikasnost našeg krivično-pravosudnog sistema, koji je u ovom slučaju pokazao sve svoje sistemske slabe strane. Pravda je dostupna samo kada je postupanje državnih, prvenstveno pravosudnih organa, sistemski usmereno na prikupljanje dokaza u što kraćem vremenu“, stoji u saopštenju.

Komisija je ocenila i da se suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije odvija „zaprepašćujuće sporo, uz pravno bizarne odluke sudskog veća“.

Dopisnik „Večernjih novosti“ iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. u hodniku ispred svoga stana u Jagodini, udarcem tupim predmetom u glavu.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je prošle godine povodom godišnjice ubistva da očekuje puno otpora i opstrukcije prilikom podizanja optužnice za ubistvo Pantića jer je on bio „prepreka koju je trebalo otkloniti“ pre započinjanja jedne od najvećih korupcionaških privatizacija  2000-ih u kojoj su učestvovali pojedinci iz vrha tadašnje vlasti.

Ovim slučajem, Insajder se bavio u emisiji Novinarsko pitanje.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend