28. avg 2019.

Kosovska policija uhapsila, pa pustila novinarku „Jedinstva“

Novinarku "Jedinstva" iz Novog Brda Sonju Ivković je oko 15 časova uhapsila kosovska policija i pustila nakon više sati. Njen automobil je zadržan.

Sonja Ivković je uhapšena putu Prekovce-Novo Brdo, dok je nosila najnoviji broj lista Srbima u okolnim selima, saopštila je redakcija Jedinstva.

„Novinarku Ivković je uhapsila kosovska policija kao kriminalca sa lisicama na rukama i sprovela u policijsku stanicu u Gnjilane. Nakon pritvaranja i višesatnog zadržavanja, novinarka Sonja Ivković je puštena, ali joj je automobil zadržan u kosovskoj policiji“, kaže se u saopštenju.

Redakcija najoštrije osuđuje hapšenje i pritvaranje i navodi da je Ivkovićeva 25 godina novinarka lista Jedinstvo i veliki profesionalac.

„Sumnjamo da ovo hapšenje ima političku pozadinu i da je naša novinarka uhapšena isključivo zbog svoje profesije, odnosno iznošenja istine u svojim tekstovima o teškom životu Srba u Kosovskom Pomoravlju, i falsifikovanju i otimanju srpske istorije na Kosovu i Metohiji“, ističe se u saopštenju.

Indikativno je to, kako se navodi, šta su vojnici Kfora posle teksta Ivkovićeve 19. avgusta o Novobrdskoj tvrđavi i Srpskom pravoslavnom hramu Sveti Nikola sa naslovom „Istoriju prekrajaju, a teritoriju otimaju“, nosili list ispred seoske prodavnice u selu Prekovce i propitivali meštane za novinarku, list Jedinstvo, kao i to šta misle o tom tekstu.

„Obraćamo se svim novinskim udruženjima i institucijama kod nas i u svetu, i pozivamo ih da osude ovaj nemio događaj koji je direktno uperen na pretnje i zastrašivanje novinarke Ivković, i svih srpskih novinara i medija na Kosovu i Metohiji koji iznose istinu, a da se osobe iz kosovske policije koji su hapsili, privodili i maltretirali našu novinarku Ivković pozovu na odgovornost“, kaže se u saopštenju redakcije.

Podseća se da Jedinstvo ove godine obeležava 75. godina postojanja i ističe da su ponosni na sve svoje novinare koji časno obavljaju svoj posao u izuzetno teškim okolnostima na Kosovu i Metohijii i kojima je vodilja isključivo istina.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend