31. jan 2019.

Prištinsko „Jedinstvo“ na poštanskim markama

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prihvatilo je predlog Udruženja novinara Srbije (UNS) da Pošta Srbije, povodom 75 godina neprekidnog izlaženja prištinskog „Jedinstva“, u 2019. godini izdaje poštanske marke i vrednice posvećene ovom listu.

U dopisu iz jula prošle godine Ministarstvo trgovine zatražilo je od UNS-a da dostavi predlog za izdavanje prigodnih poštanskih maraka kojim se obeležavaju godišnjice, a istovremeno promovišu najznačajniji istorijski, kulturni, društveni jubileji i događaji…

Predlažući „Jedinstvo“, UNS je Ministarstvu istakao da ovaj list ima „značajnu ulogu ne samo za informisanje Srba na KiM, već i za očuvanje i negovanje srpskog kulturnog stvaralaštva i nacionalnog identiteta“.

„’Jedinstvo’ je jedan od najstarijih listova na srpskom jeziku, najveća hronika burnog političkog, privrednog i kulturnog života na KiM. Do NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru izlazio je kao dnevno izdanje koje su čitali ne samo Srbi, nego i ostali građani KiM“, naveo je UNS u predlogu.

U predlogu UNS-a navodi se da „ustanova za novinsko izdavačku delatnost ’Panorama’ osim ’Jedinstva’, decenijama izdaje i časopis za kulturu ’Stremljenja’, u kojem se oglašavaju najznačajniji srpski književnici i stvaraoci sa KiM i povodom KiM“.

„Novinari ‘Jedinstva’ su nakon progona iz Prištine bez pauze nastavili da pripremaju i izdaju časopis u severnoj Kosovskoj Mitrovici, ali i da izveštavaju za druge srpske medije iz Pokrajine odmah nakon potpisivanja Kumanovskog sporazuma juna 1999. godine“, naveo je UNS u predlogu.

J. P.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend