29. avg 2019.

Privođenje novinarke „Jedinstva“ – vožnja pod dejstvom alkohola ili politička pozadina i primena sile?

Dugogodišnja novinarka lista „Jedinstvo“, Sonja Ivković, privedena je juče u policijsku stanicu u Gnjilanu. O razlozima za privođenje Kosovska policija i sama Ivković, međutim, daju oprečne izjave. Dok iz Kosovske policije tvrde da je ona upravljala vozilom pod dejstvom alkohola, što je, kako navode, bio razlog njenog privođenja, Ivković ovo negira, smatrajući da iza njenog jučerašnjeg zaustavljanja i privođenja stoji politička pozadina, te da je prema njoj primenjeno brutalno ponašanje. Obe strane potvrdile su jedno – da komunikacija između novinarke i službenih organa po zaustavljanju nije tekla glatko, te da je Ivković odbila da uradi alko-test.

Hašani: Očito se videlo da je pod dejstvom alkohola

Ismet Hašani (Ismet Hashani), portparol regionalne jedinice Kosovske policije u Gnjilanu, u razgovoru za KoSSev, kaže da je Sonja Ivković juče zaustavljena zato što je policija imala informacije da „vozač vozi neoprezno i čudno“.

Ističe da se „očito videlo da je pod dejstvom alkohola“.

Tvrdi da Ivković „uopšte nije bila kooperativna“ i da se u komunikaciji sa policajcima loše ponašala – „psovala, vređala, non stop“.

Kosovska policija je, kako navodi, bila je prinuđena da oduzme auto, da joj ne dozvoli da dalje upravlja automobilom, jer se „očigledno videlo da nije imala kontrolu“, te da je zato privedena u policijsku stanicu.

Uzeta joj je izjava, ali dodaje da Ivković „ni po koju cenu nije dozvolila da se uradi alko-test“.

Napisana joj je kazna zbog sumnje da je upravljala vozilom pod dejstvom alkohola, nakon čega je puštena kući, objašnjava Hašani, dodajući da joj je oduzeta i vozačka dozvola sa privremenom merom od šest meseci.

Ivković: Iza mog privođenja stoji politička pozadina

Sonja Ivković koja za Jedinstvo radi od 1995, u razgovoru za KoSSev, kaže da se ona juče vraćala iz Gračanice ka Novom Brdu, u kojem živi, kada ju je na magistralnom putu kod Labljana zaustavila, kako naglašava, Kosovska carina, a ne patrola saobraćajne policije.

U gepeku vozila kojim je upravljala, kako objašnjava, nalazili su se štampani primerci lista „Jedinstvo“ koji ona distribuira u Novom Brdu.

Politička pozadina?

Ivković iznosi sumnju da iza njenog zaustavljanja na putu stoji i to što je, između ostalog, na naslovnoj strani lista „Jedinstvo“ objavljen njen tekst pod naslovom „Otimaju teritoriju, prekrajaju istoriju“ u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Novom Brdu.

„Indikativno je to i da je KFOR dolazio u Novo Brdo, u Prekovac. Kopirali su naslovnu stranu i pitali su ljude šta misle o tome. Nije imalo ničeg nacionalističkog u tom tekstu, već samo jedan izveštaj o onom šta se dogodilo sa tvrđavom i kakva je reakcija ljudi. Nikakav komentar nisam dala, osim što je bio takav naslov na naslovnici“, objasnila je Ivković.

Ivković priznaje da je verbalno uzvratila patroli koja ju je zaustavila, naročito kada su zatražili da radi alko-test, jer kako tvrdi nije bila pod dejstvom alkohola.

„Oni se vade na to da sam ja bila u alkoholisanom stanju. Uopšte nije bilo tako. Ja sam vozila normalno, nikakvo pijano stanje. I odjednom u Labljanu rotacija, carina, ja se isparkiram normalno, onda su oni krenuli…Jesam reagovala, stvarno sam bila u afektu, svašta sam rekla – šta je, šta ovo znači, to pijana, otkud vam pravo da me zaustavljate„.

Nakon što je došlo do prepirke, kako kaže, stigla je i saobraćajna patrola iz Gnjilana. Ivković je navela da su je sa lisicama na rukama sproveli u policijsku stanicu.

„To jeste bila prava drama, ali su me sproveli kao da sam najveći kriminalac. Stavili su mi lisice na ruke, doveli me u policiju i onda su mi rekli da radim alko test što sam ja odbila, a u tom izveštaju nisu dali moju izjavu da ja odbijam alko test zato što smatram da je politički motivisano. Pitala sam da ne budem pritvorena, sa čim su se potom složili“, rekla je Ivković.

Reakcije – osudili Jedinstvo, Kancelarija za KiM i UNS

Na jučerašnje privođenje Ivković, reagovao je i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić kao i list „Jedinstvo“ čija je dugogodišnja novinarka.

Đurić je istakao da je „zgrožen načinom na koji je od strane Kosovske policije tretirana srpska novinarka“ i  naveo da „očekuje da međunarodne organizacije i strukovna udruženja reaguju kako bi se Srbima na Kosovu i Metohiji garantovala elementarna ljudska i profesionalna prava“.

List „Jedinstvo“ pozvao je sva novinarska udruženja i institucije „da osude ovaj nemio događaj koji je direktno uperen na pretnje i zastrašivanje novinarke Ivković i svih srpskih novinara i medija na Kosovu i Metohiji koji iznose istinu, a da se osobe iz Kosovske policije koji su hapsili, privodili i maltretirali novinarku Ivković, pozovu na odgovornost“, prenosi Gračanica online.

UNS i UNS na Kosovu: Tražimo odgovornost za primenu sile prilikom privođenja Sonje Ivković

U međuvremenu, reagovalo je i Udruženje novinara Srbije tražeći, kako su naveli, „odgovornost za primenu sile prilikom privođenja Sonje Ivković“.

UNS i UNS na Kosovu traže da „unutrašnja kontrola policije i administracija EULEX-a ispitaju sve okolnosti privođenja Ivković, kao i da utvrde odgovornost carinskih službenika koji su zaustavili i pretresli njen automobil, a zatim pozvali policiju“.

UNS i UNS na Kosovu ističu da privođenje koleginice pokazuje „jačinu institucionalnog pritiska sa kojim se novinari na Kosovu i Metohiji godinama suočavaju“.

„Novinari ‘Jedinstva’ radili su i rade u teškim uslovim pre, u vreme i posle NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, a posebno nakon proterivanja cele redakcije iz Prištine“, poručili su iz Udruženja novinara Srbije.


Sonja Ivković je prošle godine govorila za RTK2u emisiji „Moj život, moja životna priča“. To šta je Sonja Ivković rekla tada novinarki Aleksandri Jovanović o uslovima u kojima živi i radi, pogledajte u videu:

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend