01. avg 2020.

Lazić o prikupljanju podataka o NVO i novinarima: Javnost mora da zna zašto (VIDEO)

Potrebno je da Uprava za sprečavanje pranja novca saopšti koje su osnove sumnje zbog kojih traži prikupljanje podataka o NVO i novinarima, da bi javnosti bilo poznato zašto se to preduzima sad i prema tolikom broju organizacija i pojedinaca, rekao je Radovan Lazić, predsednik Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

„Bilo bi najbolje da javnost bude upoznata sa tim na osnovu kojih osnova sumnje se traži to prikupljanje informacija jer se ovako daje materijal tabloidima da provlače ljude i organizacije na spisku, a da se na kraju možda sve i završi bez epiloga“, istakao je on govoreći o zajedničkom saopštenju koje su o ovom slučaju javnosti uputili Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društva sudija Srbije i Centar za pravosudna istraživanja.

Ono što je ovde neobično je što se tražilo vanredno prikupljanje informacija za jedan veliki broj NVO i medija, i to onih koji se bave zaštitom ljudskih prava, i novinara koji su prepoznati kao novinari koji se bave otkrivanjem negativnih pojava u društvu, a većina ih je poznata po kritičkom odnosu prema vlastima i zalaganju za vladavinu prava i otkrivanje koruptivnih pojava, istakao je on.

Kada se to desi odjednom, dodao je, a ne radi se o jednoj organizaciji ili jednom novinaru za koje su postojali osnovi sumnje, nego se radi o velikom broju, a da osnove sumnje nisu predstavljene javnosti – to stvara sumnju.

„Ovo će dodatno urušiti poverenje u institucije koje je i sada nisko. Mnogi koji su na spisku upravo su poznati po tome sto su javnost upoznali sa brojnim aferama, pa ovo može da stvori utisak da se radi o osveti prema tim ljudima“, naveo je.

Lazić je ocenio da je dobro da se u slučaj uključio i Zaštitnik građana, ali sve zavisi od toga kakav slučaj će epilog imati.

„Bojim se da epilog ne bude da se da materijal da se neki ljudi provlače neko vreme kroz blato, a da se onda to završi bez ikakvog rezultata, utvrđivanja bilo kakvih činjenica“, naveo je.

On je rekao da se boji da će ovo dodatno urušiti kredibilitet države u pregovorima sa EU, kao što će urušiti dodatno i poverenje građana u institucije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend