28. sep 2022.

Lozničani u čudu: Novinarka Danasa dobila epitete „strani plaćenik“ i „pripadnica NVO“ na 89. Vukovom saboru

Na 89. Vukovom saboru u Loznici prisutni su, umesto predstavljanja zbornika u izdanja Matice srpske, morali da slušaju napade na novinarku Danasa Marjanu Stevanović, koju je prof. dr Aleksandar Milanović nazvao „stranim plaćenikom“, „pripadnicom NVO“ i „osobom koja čita samo tanke knjige“.

Ove i druge optužbe je na svojoj Fejsbuk stranici obelodanila urednica književnih programa u Centru za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici Dajana Đedović.

„Iako je bilo predviđeno da se priča o zborniku “Položaj srpskog jezika u savremenom društvu: izazovi, problemi i rešenja”, koji je objavljen u suizdavaštvu Matice srpske i Odbora za standardizaciju srpskog jezika, profesor Milanović je “snažno mlatarajući rukama razvio nedeljni dodatak lista Danas i gotovo vičući, teatralno pročitao naslov teksta “Hoće li nam feministkinje ubijati decu?!”, novinarke Marjane Stevanović“, objašnjava u svom postu Dajana Đedović.

Pošto se Milanoviću nije svideo način na koji je novinarka pisala o zborniku i Zakonu o rodno osetljivom jeziku, konstatovao je da će „Zakon i oni koji ga zagovaraju u sprezi sa stranim službama, uskoro učiniti da se iz obrazovnog programa „izbace naša epska poezija i Njegoš?!“

U izjavi za naš list, Dajana Đedović rekla je da su prisutni morali da slušaju profesorove ispade povodom teksta koji niko od prisutnih u tom momentu, verovatno, nije ni pročitao.

„Zasmetala mi je i njegova retorika koja je bila sva u afektu. To je nešto što zaista nisam očekivala u jednom programu koji je najavljen sasvim drugačije, kao promocija izdanja Matice srpske“, objašnjava naša sagovornica.

Ističe da je izlaganje bilo neprimereno prostoru, vremenu i povodu i veoma neprijatno.

„Doduše to je bilo neprijatno meni, mojoj koleginici i nekolicini prisutnih, većina je slušala, čak odobravala u smislu „oni će nama da ukinu epsku poeziju i Njegoša“, kaže Đedović.

Napominje da je bila zatečena postupkom jednog univerzitetskog profesora u odnosu na pisanu reč i jednu ženu.

„Rekli bih da je to bilo prilično mizogeno, bojim se da je u pitanju bio muškarac, odnosno novinar, da profesor ni slučajno ne bi tako postupio. Mislim da se ostrvio upravo zato što je reč o ženi, novinarki. To je bilo strašno i poražavajuće, i to sam pokušala da predočim u svom tekstu na Fejsbuku“, objasnila je ona.

U okviru istog teksta Dajana Đedović osvrnula se na još jedan slučaj u okviru Vukovog sabora, u čijoj je završnoj svečanosti trebalo da učestvuje i glumac Ivan Jevtović, ali je, kako kaže, direktorka Centra za kulturu spisak učesnika, pesmica i recitacija, prvo poslala Mileni Manojlović Knežević, predsednici Skupštine na „verifikaciju“.

Ona je, kako piše Đedović, rekla da je „sve u redu, osim Jevtovića, koga ne žele da vide na Saboru jer je protiv SNS i AV“.

Tako je ovogodišnji Vukov sabor bio ništa drugo do još jedna slika i prilika društva u kome živimo, uz otvorene napade na novinare i spiskove podobnih i onih koji to nisu.


K. V.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend