28. sep 2022.

Dopisnica RSE među grupom pritvorenom u ruskom Dagestanu

Dokumentarku, novinarku i slobodnu dopisnicu RSE Yuliu Vishnevetskayu uhapsila je policija zajedno sa desetinama drugih u ruskom regionu Sjevernog Kavkaza u Dagestanu dok je pokrivala nedozvoljeni miting protiv djelimične vojne mobilizacije Kremlja da podrži nivo trupa u ratu protiv Ukrajine.

Vishnevetskaya i nekoliko drugih novinara privedeni su 26. septembra u glavnom gradu Dagestana, Mahačkali, prema Idrisu Yusupovu i Sergeju Ainbinderu, dvojici novinara koji su također bili uhapšeni.

Oni su rekli da je policija oduzela mobilne telefone većini privedenih novinara i od tada ih drži u pritvoru bez pristupa advokatima.

Yusupov i Ainbinder rekli su da su pušteni oko 17 sati nakon što su privedeni.

Yusupov je za RSE rekao da je više od 100 muškaraca i žena ostalo u policijskom pritvoru, dodajući da su svi optuženi za administrativne prekršaje i da će se suočiti sa sudskim saslušanjem.

Predsjednik RSE Jamie Fly pozvao je na hitno oslobađanje Višnjevecke.

„Yulia je samo radila svoj posao i izvještavala o istini za ruski narod“, rekao je Fly. „Trebalo bi je odmah pustiti“, dodao je.

Hapšenja su uslijedila nakon što je 26. septembra u Mahačkali održan protest sa više stotina ljudi, dan nakon što je još jedan miting, na kojem su uglavnom učestvovale žene, završio privođenjem oko 120 ljudi. Osam demonstranata privedenih tog dana suočava se sa krivičnim prijavama.

Protesti protiv djelomične mobilizacije koju je predsjednik Vladimir Putin najavio 21. septembra održani su posljednjih dana u nekoliko gradova širom Rusije, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg.

Prema OVD-Info, grupi za ljudska prava koja prati politička hapšenja u Rusiji, najmanje je 2.398 ljudi privedeno zbog protesta zbog mobilizacije od 21. septembra. Svaka javna kritika ruske „specijalne vojne operacije“ je zabranjena.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend