28. sep 2022.

Proglašeni najbolji radovi na konkursu “Dragan Janjić”

Na konkursu za nagradu “Dragan Janjić” na temu medijske pismenosti proglašene su tri nagrade, saopštili su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i novinska agencija Beta.

Foto: Medija centar Beograd

Ana Mirković je nagrađena za rad „Korelacija između koeficijenta digitalne i medijske pismenosti i veština koje su osnov savremenog građanskog društva“. Rad na način prijemčiv za širu javnost ukazuje na vezu između medijske pismenosti i važnih građanskih veština kao što su empatija, tolerancija, odnos prema sebi i procena sopstvenih kompetencija”, navodi se u obrazloženju žirija, uz napomenu da rad predstavlja  “značajan doprinos informalnom obrazovanju koje je često zanemareno”.

Studentkinje Dragana Jovanović Kristina Šustić  dobile su nagradu za rad “Kako sagovornici i institucije tretiraju studente novinarstva”. Rad pokazuje jasnu vezu sa medijskom pismenošću “otvarajući pitanja koja se ne odnose samo na informativnu pismenosti, već i na medijske slobode, kapacitete i ograničenja medijskog sistema”, navodi se u obrazloženju žirija.

Ove dve nagrade dodeljene su u okviru programa Nova pismenost koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Nastavnik Vladislav Stojčić za rad “Korak ispred veštačke inteligencije – A Step Ahead Of AI” koji, po oceni žirija, “predstavlja hrabar, original i koristan iskorak u sistemu formalnog obrazovanja”, lauerat je specijalne nagarde koju dodeljuje agencija Beta.

Nagrade laureatima biće dodeljene u četvrtak 29. septembra u 18 časova na svečanosti u Dorćol placu.

Na konkurs za nagradu “Dragan Janjić” stiglo je ukupno 17 radova,  a prijave je razmatrao žiri u sastavu dr Marijana Matović, Fakultet političkih nauka, dr Saša Mirković, Fakultet za medije i komunilacije i Zlata Kureš, izvršna direktorka agencije Beta.

Nagradu “Dragana Janjić”, koja se dodeljuje po prvi put, ustanovili su Beta i Nezavisno udruženje novinara Srbije u znak sećanja na jednog od osnivača agencije Beta i NUNS-a. Janjićevu novinarsku karijeru obeležila je i neprekidna borba za profesionalizaciju novinarstva, etičke standarde i unapređenje medijske scene.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend