14. feb 2023.

Matić: Istraživački novinari stavljeni na tapet, setimo se Ćuruvije i Pantića

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je da je u Srbiji permanentno ugrožena bezbednost istraživačkih novinara, kao i da u našoj zemlji postoji istorija ubistva novinara, podsećajući na slučajeve Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. "Moramo da izgradimo u sistem u kome živimo mehanizam koji će što bolje štititi novinare, sprečavati nekažnjivost, ali i stvarati mehanizme prevencije", istakao je Matić. On je konstatovao da novinari N1 non-stop primaju pretnje, kao i da je veliki broj nerešenih slučajeva u vezi sa tim.

Podsetimo, u poslednje vreme se sve češće povezuju istraživački mediji sa kriminalnim strukturama, a brojne su i tužbe i pretnje koje mediji dobijaju.

„Izuzetno cenim redakcije koje se bave istraživačkim novinarstvom. Mi smo u B92 imali jako velike konsenkvence vezane za istraživanje i za promociju istraživačkog novinarstva. Brankica Stanković i ja smo bili šest godina pod policijskom zaštitom upravo zbog toga. Zato mi je jako teško kada vidim da su grupe koje se bave istraživačkim novinarstvom pod takvim napadima“, rekao je Matić.

Dodao je da nijedna istraživačka redakcija nije osuđena na način koji bi značio kršenje novinarskog kodeksa, krivičnog zakona niti se bave širenjem lažnih informacija.

„U zemlji u kojoj imamo dominantno širenje lažnih informacija preko tabloida, pronalaze se retke redakcije koje se bave istraživačkim novinarstvom, da budu satanizovane i optuživane za saradnju sa kriminalnim klanovima, a koje su te redakcije i razotkrile.

Podseća da se pre dve godine dogodio „napad u talasima“ od strane poslanika vlasti u parlamentu na redakciju KRIK-a, kao i da je Radna grupa za zaštitu novinara tražila od Vlade Srbije da reaguje na ove napade. Međutim, nije bilo razumevanja za osuđivanje ovih napada. A sada se ta situacija ponovila.

„Nedopustivo je da novinari na taj način budu pretpostavljeni kao određena vrsta mete, u situacijama u kojima oni igraju ulogu Javnog servisa. Nedavni tekstovi koje je KRIK objavio o likvidacijama unutar kriminalne scene su zaista važni istraživački projekti i to nismo mogli da vidimo nigde“, predočio je Matić.

Konstatovao je da su nakon toga „svi istraživački novinari stavljeni na tapet“.

„Permanentno je ugrožena bezbednost novinara koji se bave istraživačkim novinarstvom. U našoj istoriji imamo ubistava novinara i napade na novinare koji su se završavali pokušajima atentata. Ono što imamo kao novi element je da se to sada događa i u Zapadnoj Evropi“, kazao je Matić i ukazao na dva ubistva novinara na Malti i u Slovačkoj.

Prema njegovim rečima, to bi trebalo da brine ljude u vlasti, i poslednje što bi trebalo da očekujemo su tužbe protiv ovakvih medija.

„Ja sam ubeđen da oni nikada ne mogu da budu za ono što rade, jer znam način na koji rade. To se sve proverava, i nije samo sve u skladu sa Kodeksom novinara, već i sa pravnom regulativom u svetu“, napomenuo je sagovornik N1.

Naglašava da je jako važno da novinari rade sa institucijama, bez obzira što predsednica Vlade i neki ministri nekada veoma loše govore o novinarima.

„Nemamo druge načine da napravimo drugu vrstu pomaka. Imamo relevantne institucije EU koje će nam dati regulative za poštovanje standarda, ali moramo da izgrađujemo mehanizme, a njih možemo da izgrađujemo zajedno sa Vladom“, kazao je Matić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend