15. feb 2023.

Ruskoj novinarki šest godina zatvora zbog objave o bombardovanju pozorita u Marijupolju

Ruska novinarka Marija Ponomarenko osuđena je na šest godina kaznene kolonije jer je u postu na društvenim mrežama optužila ruske vazdušne snage da su prošlog aprila bombardovale pozorište u ukrajinskom gradu Marijupolju, u kome su se sklonili žene i deca.

Okružni sud u sibirskom gradu Barnaulu takođe je zabranio Mariji Ponomarenko da radi kao novinarka pet godina, navodi se u saopštenju sudske službe. Tužilaštvo je tražilo kaznu od devet godina zatvora.

Kako podseća BBC, stotine civila je poginulo kada je pozorište u Marijupolju bombardovano prošlog marta.

„Patriotizam je ljubav prema domovini, a ljubav prema domovini ne bi trebalo da se izražava poticanjem zločina. Napasti suseda je zločin“, rekla je Ponomarenko sudu pre izricanja presude, prema RusNewsu, u kojem radi.

„Ako je rat – onda ga zovite ratom. Ovo je državni zločin prema vojsci – to je kao da se pljuje po grobovima veterana“, poručila je iz kaveza u sudnici.

Regionalno akademsko dramsko pozorište Donjeck u Marijupolju uništeno je u vazdušnom napadu ujutro 16. marta 2022. Korišteno je kao utočište za civile tokom ruske opsade grada.

Kijev je optužio Rusiju za bombardovanje, a Rusija tvrdi da su ga razneli ukrajinski nacionalisti.

Ponomarenko je privedena u aprilu zbog svoje objave na internetu prema zakonima koji su uvedeni ubrzo nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio ulazak snaga u Ukrajinu. Zakoni nameću stroge kazne za diskreditovanje oružanih snaga.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je najmanje 300 ljudi ubijeno u pozorištu.

Istraga Amnesty Internationala zaključila je da su ruske snage počinile ratni zločin napadom na zdanje. Rečeno je da je ubijeno najmanje desetero ljudi, ali da su mnoge smrti još ostale neprijavljene.

Tekst na portalu Euronews ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend