15. feb 2023.

United Media se obratila zaštitniku građana zbog ćutanja REM-a

Zbog činjenice da još nema odluke Regulatornog tela za elektronske medije (REM) o petoj nacionalnoj frekvenciji za televizije, pravni zastupnici United Media i Televizije Nova S podneli su prigovor zaštitniku građana. Nalazimo se u apsurdnoj situaciji, objašnjavaju pravnici za N1, jer REM i dalje ćuti, iako je protiv tog tela podneta tužba upravo zbog "ćutanja uprave".

Prošlo je 70 dana, Regulatorno telo za elektronske medije ćuti. Rok za dodelu dozvole za petu, nacionalnu frekvenciju odavno je prošao.

Predsednica Saveta REM-a za to krivi televiziju Nova S, koja je zbog ćutanja tog tela i upornog nedodeljivanja pete dozvole podnela tužbu Upravnom sudu u decembru 2022.

„Tužili su nas zbog, kako oni smatraju, produžetka roka za izdavanje dozvole. I sada, zamislite da ja treba sa drugim članovima Saveta REM-a da odlučujem ko će da dobije petu dozvolu za nacionalno pokrivanje, a sa jednom od tih televizija smo u sudskom sporu. Pa, neće da može“, poručila je svojevemeno Olivera Zekić.

Da „neće da može“ Zekić je ponovila i krajem prošlog meseca.

„Prvo nek sud završi svoj posao, pa ćemo onda da odlučujemo. (…) Ne možemo da se mešamo u rad pravosudnih organa. Jel’ ih neko bio po ušima da nas tuže? Nije. Žao mi je samo što će zbog njih i druge zainteresovane televizije morati da čekaju“, kazala je Zekić krajem januara.

Zekić je potvrdila još jednom da odluke neće biti, pa se Nova S danas, kao učesnik na konkursu, obratila zaštitniku građana, kaže pravni zastupnik United Media Miloš Stojković i dodaje – REM nastavlja da ignoriše svoje dužnosti, dok u uporedivim situacijama postupa drugačije.

„Nedavno je završen konkurs za beogradske televizije, u isto vreme je raspisan kao i konkurs za nacionalne televizije. Ali, u ovom slučaju, beogradske su dodeljene dozvole, dok za nacionalne se još ćuti“, kazao je Stojković.

Napominje Stojković, nastavak ćutanja je neosnovan jer su tužba Upravnom sudu i dodela nacionalnih frekfencija dva paralelna, pravna procesa, koji se ne uvezuju jedan sa drugim.

„Tužba je i podneta zbog toga što je REM ćutao, dakle, ćutanje uprave, i sada ispada da imamo jednu paradoksalnu situaciju da REM nastavlja da ćuti zato što je podneta tužba zbog ćutanja uprave. Dakle, to je jedna, onako, logička akrobacija, pravno neutemeljena“, istakao je Stojković.

Podsećanja radi, odluku na prvom javnom konkursu iz aprila, gde je učestvovalo 14 televizija, REM je doneo poštujući rok od 30 dana, čak i devet dana pre isteka roka.

Na novom konkursu za petu frekvenciju učestvovale su četiri televizije koje su bile i učesnice aprilskog konkursa, a nova dokumentacija se nije podnosila, što znači da je REM već bio upoznat sa dokumentacijom.

U narednom periodu zaštitnik građana bi mogao da sprovede kontrolu rada REM-a i da utvrdi da li su povređeni ustavom zagarantovana prava i slobode, objašnjava Miloš Stojković.

Ne samo prava i slobode Nove S, već i drugih učesnika na konkursu koji čekaju duže od dva meseca da REM uradi svoj posao.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend