08. feb 2023.

Ruske vlasti traže 9 godina zatvora za novinarku i nastavljaju sa zatvaranjem novinara

Ruske vlasti trebaju odmah osloboditi novinarku Mariju Ponomarenko i kolumnista Iskandera Yasaveyeva i prestati proganjati novinare zbog njihova izvještavanja i komentara o ratu u Ukrajini, priopćio je Committee to Protect Journalists (CPJ).

Kako se navodi u priopćenju CPJ-a, a prema pisanju medija, početkom veljače u Kazanu, glavnom gradu ruske Republike Tatarstan, uhićen je Iskandera Yasaveyeva sociolog i kolumnist televizijske kuće RFE/RL, koju financira američki Kongres te mu je određen trodnevni pritvor zbog članka koji je objavio o rata u Ukrajini.

istodobno u utorak je tužitelj zatražio devetogodišnju zatvorsku kaznu za Mariju Ponomarenko, dopisnicu nezavisne novinske web stranice RusNews, koja je optužena za širenje „lažnih“ informacija o ruskoj vojsci.

-Traženjem devetogodišnje zatvorske kazne za Mariju Ponomarenko i uhićenjem Iskandera Yasaveyeva, ruska vlada ustrajava i pokazuje svoju čvrstu volju za kažnjavanjem svakog neovisnog izvještavanja o ratu u Ukrajini, kazala je Gulnoza Said, programska koordinatorica CPJ-a za Europu i središnju Aziju, u New York.

-Vlasti bi trebale odmah osloboditi Ponomarenka i Yasaveyeva, odbaciti sve optužbe protiv njih i prestati progoniti i kažnjavati medijske radnike koji su pokazali svoju hrabrost ostajući u Rusiji unatoč pritisku na medije u zemlji, navela je Said.

Vlasti su optužile Yasaveyeva za poticanje mržnje prema političarima zbog članka iz lipnja 2022. u kojem je kritizirao rat, a koji je objavljen na Idel.Realii, projektu tatarsko-baškirskog servisa RFE/RL-a. U kolovozu 2022. policija je pretražila Yasaveyevljev dom i privela ga na ispitivanje, au listopadu je dodan u ruski registar stranih agenata.

-Iskander Yasaveyev je godinama bio jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih komentatora Tatarsko-baškirskog servisa RFE/RL-a, rekao je direktor servisa Rim Gilfanov za CPJ. Ruske vlasti drže Ponomarenko u pritvoru od travnja 2022. i s optužbom za objavljivanje „lažnih“ informacija na sada zatvorenom kanalu vijesti Telegram o navodnom ruskom zračnom napadu na kazalište u Mariupolu u Ukrajini, za što ruske vlasti poriču odgovornost.

U utorak je vladin tužitelj na saslušanju na Lenjinskom okružnom sudu u sibirskom gradu Barnaulu zatražio da zatvorsku kaznu od devet godina za Ponomarenko, čiji je odvjetnik Dmitry Chitov za CPJ rekao da nije određen datum za izricanje presude.
Novinarka RusNewsa Irina Salomatova rekla je pak za CPJ-u kako vjeruje da bi vlasti mogle objaviti presudu 14. veljače, na dan kada bi Ponomarenko trebala dati svoj posljednji iskaz sudu.

Prema pdoacima CPJ najmanje je 19 novinara bilo u zatvoru na dan . prosinca 2022., kada je CPJ proveo posljednji popis zatvcorenih nopvinara u Rusiji., čije Ministarstvu pravosuđa na stalne zamolbe za odgovor i komentar o osivm slučajevima ne odgovora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend