15. nov 2022.

Media Freedom Rapid Response: Srpske vlasti da izraze solidarnost sa novinarima Danasa i kazne one koji im prete

Organizacije okupljene u Media Freedom Rapid Response pozdravljaju brzu akciju srpskih vlasti kojom je dodeljeno obezbeđenje redakciji, ali traže i da u duhu Preporuka Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara donesu mere prevencije, zaštite i krivičnog gonjenja zbog pretnji i nasilja nad novinarima i medijskim profesionalcima

Partnerske organizacije Media Freedom Rapid Response (ARTICLE 19 Europe, European Centre for Press and Media Freedom, International Press Institute i OBC Transeuropa) izrazile su duboku zabrinutost zbog pretnji smrću novinarima dnevnog lista Danas i poručile da novinari moraju biti zaštićeni od svake pretnje nasiljem.

One podsećaju da je glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Draža Petrović 6. novembra primio mejl sa anonimnog naloga Protonmejla, u kome je anonimni autor pretio smrću članovima redakcije, pominjući poimenice novinarku Snežanu Čongradin. U mejlu se novinari Danasa podsećaju i na ubijene karikaturiste francuskog magazina Šarli ebdo, koji su 2015. godine bili žrtve terorističkog napada. 

Pretnje Danasu odnosile su se na vest koju je list objavio o Kosovu, Republici Srpskoj u BiH i o Crnoj Gori. Autor pretećeg mejla je optužio Danas da podržava „albanske separatiste“. Iako najekstremnija, ovo nije jedina pretnja smrću upućena redakciji zbog njenog novinarskog rada, ističu partnerske organizacije. 

One kažu da razumeju da srpski tužilački tim napreduje u istrazi i da trenutno sarađuje sa švajcarskim vlastima kako bi se identifikovao izvor pretnje. Preteći mejl je poslat preko švajcarskog servisa Protonmejl, koji redakcija Danasa koristi kao komunikacioni kanal.

Media Freedom Rapid Response traži od srpskih vlasti da obezbede novinarima radno okruženje koje će ih štititi od bilo kakve pretnje ili nasilja zbog njihovog novinarskog rada. U tom cilju, četiri organizacije pozivaju Vladu Srbije da razmotri sve odredbe Preporuka Saveta Evrope o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i ostalih medijskih aktera (CM/Rec(2016)4) i donese sveobuhvatne mere prevencije, zaštite i krivičnog gonjenja zbog pretnji i nasilja nad novinarima i medijskim profesionalcima.

MFRR poziva srpske vlasti da obezbede sigurnost zaposlenih u Danasu, da hitno istraže pretnje i počinioce privedu pravdi. Takođe, pozivaju vlasti da osude ovakve nasilne pretnje i izraze solidarnost sa novinarima Danasa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend