07. nov 2018.

Medijska koalicija: Poslanici SNS-a nastavljaju sa napadima na medije i novinare

Medijska koalicija najoštrije je osudila napade poslanika Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije na dnevni list Danas i smatra da predstavljaju još jedan udar na medijske slobode i namerno ugrožavanje bezbednosti novinara ovog lista.

– Na žalost, praksa da poslanici vladajuće stranke prozivaju medije i novinare i crtaju im metu na čelu, nastavlja se i pored uveravanja predstavnika vlasti da želi, u saradnji sa novinarskim i medijskim asocijacijama, da radi na poboljšanju medijske scene Srbije i povećanju sigurnosti novinara i drugih medijskih radnika. Podsećamo da je prvi i najvažniji zahtev novinarskih i medijskih udruženja koja pregovaraju sa Koordinacionom grupom Vlade za saradnju sa medijima – da predstavnici vlasti odmah prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare, medije, novinarska i medijska udruženja, i ugrožavaju njihovu bezbednost, navedeno je u saopštenju Medijske koalicije.

Kako ističu, takođe su tražili da političari sa pozicije moći odmah prestanu da proglašavaju medije i novinare za neprijatelje društva, „strane agente“ i „izdajnike“.

– Juče je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović optužio dnevni list Danas – inače, jedan od odista retkih medija u Srbiji koji nije pod kontrolom vlasti – da vodi “harangu protiv SNS i nedužnih ljudi”, koja je “nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera”. Njegov zamenik Vladimir Orlić konstatovaje da su “list Danasoid” i novinari tog lista “sramota za srpsko novinarstvo”, navode iz MK.

Kako kažu, ove izjave su apsurdne jer je Danas jedan od nekoliko listova u Srbiji koji su privrženi Kodeksu novinara, o čemu svedoče kredibilna istraživanja.

Osim toga, ovakvi incidenti ozbiljno dovode u pitanje smisao daljih pregovora novinarskih i medijskih udruženja sa predstavnicima vlasti i saradnje na izradi Medijske strategije o čemu će potpisnici ovog saopštenja obavestiti OEBS, Evropsku komisiju, Savet Evrope i druge međunarodne organizacije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija

Poslovno udruženje Lokal pres

Asocijacija onlajn medija

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend