05. dec 2020.

Međunarodna federacija novinara: Sramni napadi na N1 i Novu

Generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Antoni Belanger rekao je za televiziju N1, upitan o napadima poslanika Srpske napredne stranke na novinare N1 i Nove S, da su takvi napadi na novinare sramni.

“Ti napadi političara na nezavisne medije i novinare u Srbiji su sramni i pokazuju kako sloboda medija može biti loše tretirana kada novinari pokušavaju da prenesu istinu i dokumentuju je. Pozivamo srpske političare da se uzdrže od svakog oblika nasilja nad novinarima i da poštuju član 19. deklaracije o ljudskim pravima”, rekao je Belanger za televiziju N1.

Fondacija “Slavko Ćuruvija”, stvorena u znak sećanja na poznatog ubijenog novinara, osudila je ono što naziva orkestriranim targetiranjem neistomišljenika u medijima, umetnosti i na polju nevladinih organizacija – upozorivši da bi ovo moglo da dovede do fizičkih obračuna.

Medijska fondacija optužila je poslanike vladajuće stranke da stvaraju atmosferu nalik linču prema svima koji se usude da kritikuju vlast, piše BIRN.

U poslednjih nedelju dana, nekoliko poslanika Srpske napredne stranke (SNS) tokom zasedanja Skupštine, napalo je novinare, glumce i aktiviste organizacija civilnog društva, nazivajući ih, između ostalog, “antidržavnim” konstrukcijama i “izdajnicima”, te pozivajući neke ljude da napuste zemlju.

Fondacija Slavko Ćuruvija, koja nosi ime poznatog srpskog novinara ubijenog 1999. godine, upozorila je u sredu na atmosferu sličnu linču prema svima koji su kritikovali vladajući režim.

“Zgroženi smo svakodnevnim zloupotrebama skupštinske govornice sa koje se lansiraju besprizorni napadi na svakoga ko ne pripada korpusu stranaka na vlasti i njihovih satelita – od opozicionih lidera, preko nezavisnih regulatornih tela, organizacija civilnog društva i uglednih umetnika, sve do lekara i novinara”, navodi se u saopštenju Fondacije.

Ističe se da je od početka rada parlamenta u novom sazivu, koji skoro u potpunosti čine stranke na vlasti, Skupština svoju ulogu nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti “zamenila ulogom teške mašinerije u obračunu sa svima koji se usuđuju da iskažu različito mišljenje”, upozoravajući da bi ovo moglo da dovede do fizičkih obračuna.

“U duboko polarizovanom društvu, zatrovanom dugogodišnjim negovanjem agresije u javnom diskursu, strahujemo da bi ovakve poruke iz parlamenta mogle da predstavljaju uvod u direktne fizičke obračune sa neistomišljenicima”, naglasila je Fondacija, podsećajući da napade i pretnje nezavisnim novinarima poslednjih meseci beleže skoro jednom nedeljno.

U poslednjih nekoliko dana brojni poslanici SNS nazivali su medije – televiziju N1 i medijski portal Nova S, “antidržavnim konstrukcijama”, “antisrpskim medijima”, “domaćim izdajnicima” i “stranim plaćenicima“.

Poslanik SNS-a Marko Atlagić napao je i glumicu Seku Sablić nakon što je dala intervju za nedeljnik NIN u kojem je kritikovala vlast, rekavši da “nije patriota”. Atlagić je napao i glumca Dragana Bjelogrlića, nakon što je podržao koleginicu, tvrdeći da bi trebalo da napusti zemlju, kao što je navodno ranije obećavao.

Srpski mediji i organizacije civilnog društva već dugo se žale da su na meti vlasti zbog svog rada. Nedavno su optužili vladu da pokušava da ućutka svoje kritičare nakon što se utvrdilo da je Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija, zatražila od banaka uvid u finansijske transakcije desetina pojedinaca i nevladinih organizacija poznatih po radu na ljudskim pravima, transparentnosti i razotkrivanju korupcije.

Ovaj potez kritikovali su i Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel i stručnjaci Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend