31. maj 2023.

Skupština Srbije nastavlja da podstiče nasilje: Milenko Jovanov optužio opoziciju da preko medija Junajted grupe stvara atmosferu za građanski rat

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Milenko Jovanov teško je optužio „Šolakove medije“ N1, Novu S i Danas, koristio je i termin „fašistički mediji“, dok je Televiziju Nova S nazvao – „toaletom“

Milenko Jovanov (foto: snimak ekrana RTS)

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenko Jovanov je na današnjoj sednici Skupštine Srbije optužio opozicione stranke da preko medija u sastavu Junajted grupe stvaraju atmosferu za građanski rat.

„Kažete ko zna u šta će se ovo pretvoriti? U ono što sve vreme radite – pretvara se u građanski rat. Šolakovi mediji: Nova S, N1, Danas, novine Nova S. Svakoga dana podižete temperaturu toliko, vaši tviteraši, da vaše obezbeđenje mora da objašnjava vašim demonstrantima da ne može da se sve reši na ulici i da se mora na izbore, a vi dođete u Skupštinu i kažete – nema izbora“, rekao je Jovanov.

Tokom rasprave Jovanov je koristio i termin „fašistički mediji“, dok je Televiziju Nova S nazvao – „toaletom“.

„Pretili ste nama jurnjavom po ulicama, a sada vas vaši demonstranti jure po ulicama, to ste izazvali, pustili ste duha iz boce. Vi izazivate bes kod ljudi smišljeno da bi izazvali građanski rat, i kažete gde će nam duša? Ne znam, ali gde će duša onih koji dečije grobove upotrebljavju za svoje političke ciljeve po nalogu stranaca, mogu samo da zamislim“, rekao je Jovanov.

Ranije je i premijerka Ana Brnabić ocenila kako „tajkunski mediji truju naciju iz minuta u minut“.

Nekoliko dana ranije, poslanik Nebojša Bakarec, takođe iz kluba SNS, opoziciju i medije u vlasništvu Junajted grupe optužio je da su stvorile „bolesnu atmosferu“ koja je „dovela do masovnih ubistava“.

Na poslednjoj sednici, Bakarec, koji je danima dominirao uvredama na račun novinara i medija, kazao je da će se „truditi da doprinese mirnoći rasprave“.

Mirne rasprave, očekivano, nije bilo.

Milivojević: REM će se dugo proučavati u krivičnom zakonodavstvu

Na dnevnom redu bio je Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga (od oktobra 2022. do marta 2023) s osvrtom na izveštavanje o nasilju, a koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

U tom izveštaju, ranije usvojenom na sednici Odbora za kulturu i informisanje, ocenjuje se da su sve nacionalne televizije ispunile standarde.

Svakog dana na Pinku i Hepiju idu emisije koje su fabrike mržnje. Tamo dolaze opskurni likovi koji targetiraju i vređaju ljude ujutro, u podne, uveče. Svakog dana. Šta se tamo izgovara sramota je slušati. A REM na sve to ćuti

U dokumentu nema reči o nasilju u rijaliti programima.  Poslanici su, pak, vrlo često upravo govorili o nasilju i rijaliti programima, optužujući jedni druge da su prvi uneli takav sadržaj u domaći medijski prostor.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević ocenio je da će se način na koji radi medijski servis REM dugo proučavati u krivičnom zakonodavstvu ne samo Srbije.

„Kada smo prvi put čuli za neki rijaliti? Ko je prvi učesnik u nekom rijalitiju. Pa, naravno, Aleksandar Vučić, evo ga u rijalitiju ‘Plesom do snova’, pleše sa Ksenijom Pajčin, igra sve u šesnaest. Danas igra kako Kurti svira, a nekada je igrao kako svira di džej u Pinkovom studiju“, kazao je Milivojević, pokazujući odštampan snimak ekrana Televizije Pink.

On je pokazao i tekst iz Velike Srbije, publikacije Srpske radikalne stranke, koji potpisuje tadašnji funkcioner radikala i sadašnji predsednik države – Aleksandar Vučić.

„Aleksandar Vučić je tvorac rečenice: ‘Osvetiću se kad-tad Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje u Dnevnom Telegrafu’. A šta je on sada, poslednji humanitarac, pripadnik Hare Krišne, kandidat za Nobelovu nagradu za mir“, rekao je Milivojević.

Poslanik DS-a optužio je SNS i da su organizovali podršku bivšem predsedniku Opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću, prvostepeno osuđenom na pet godina zatvora za spaljivanje kuće novinara Milana Jovanovića, kao i podršku bivšem predsedniku Opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki, osuđenom za seksualno uznemiravanje Marije Lukić.

Aleksić: Svakog dana na Pinku i Hepiju fabrike mržnje

Poslanik Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić ocenio je kako je aktuelni režim, upravo uz pomoća REM-a, „izgradio svoju kulu od karata“.

„Kada kažemo REM, to građanima možda ne znači mnogo. Ali ovo regulatorno telo direktno je odgovorno za narativ koje se plasira u društvo. Oni su ti koji moraju da se staraju o primeni zakona, o korisnicima, o obrazovnom programu, o nasilju i agresiji u medijima“, rekao je Aleksić.

On je ocenio da je „potpuno jasno“ da REM ne radi svoj posao, kao što i policija i pravosuđe, kako kaže, čekaju na političke direktive.

„Vlast je pronašla dovoljno beskrupulozne osobe poput predsednice REM-a Olivere Zekić i sličnih spremnih da prodaju sve, zarad malo mrvica sa stola velikog vladara i vođe“, zaključio je Aleksić.

„Svakog dana na Pinku i Hepiju idu emisije koje su fabrike mržnje. Tamo dolaze opskurni likovi koji targetiraju i vređaju ljude ujutro, u podne, uveče. Svakog dana. Šta se tamo izgovara sramota je slušati. A REM na sve to ćuti“.

Vlast preko svojih medija omalovažava učesnike građanskih protesta, tvrdeći da ih je između 1.000 i 2.000, naveo je Aleksić, i podsetio da Ustav i zakoni kažu da se građanima mora obezbediti pravovremeno, objektivno i nepristrasno informisanje, i zapitao da li tako rade televizije Pink i Hepi.

Sednice Skupštine Srbije danima prolaze u atmosferi teških optužbi i uvreda na račun opozicije i medija.

 

#EU ZA TEBE
Ovaj tekst izrađen je u okviru projekta: „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije. Za njegovu sadržinu isključivo je odgovoran medij Cenzolovka.rs i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend