31. maj 2023.

Slavko Ćuruvija fondacija zahteva od poslanika i članova Vlade da odmah prestanu sa užasavajućim optužbama i targetiranjem novinara

Nakon užasavajućih optužbi na račun medija Junajted grupe prethodnih dana u parlamentu Srbije, kao i sinoćnjeg incidenta ispred televizije N1 tokom koga policija nije reagovala, zahtevamo od narodnih poslanika i članova Vlade Srbije da odmah prestanu sa targetiranjem novinara.

Od ministra policije Bratislava Gašića zahtevamo objašnjenje zbog čega, i po čijem nalogu, policija nije reagovala na pozive zaposlenih N1, koji su tri sata trpeli blokadu desničarskih grupa tokom održavanja neprijavljenog skupa na privatnom posedu te televizije.

Neumerene, opasne i ničim potkrepljene optužbe koje su na račun medija Junajted grupe u parlamentu izneli poslanik Nebojša Bakarec, šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov i premijerka Ana Brnabić, a u svojim javnim obraćanjima ponovio i predsednik republike Aleksandar Vučić, počinju da se prelivaju na ulice i prete da završe fizičkim nasiljem.

Prethodnih dana, poslanici i funkcioneri vladajuće većine su medije Junajted grupe optužili da kreiraju atmosferu koja je dovela do masovnih ubistava u školi Vladislav Ribnikar i selima oko Mladenovca, kao i da koordiniraju i organizuju građanske proteste u više gradova u Srbiji. Ovi mediji danas su u parlamentu optuženi da rade na izazivanju građanskog rata u Srbiji. Ni za jednu od iznetih tvrdnji nije iznet ni jedan jedini dokaz.

Podsećamo na prošlogodišnji monitoring napada političara na medije koji je sprovela Slavko Ćuruvija fondacija u periodu od aprila do jula, kada smo zabeležili 68 verbalnih napada na kritičke novinare tokom četiri meseca. Prema rezultatima monitoringa, 83,8 odsto verbalnih napada došlo je od članova Srpske napredne stranke, među kojima su se po brojnosti istakli Aleksandar Vučić, Ana Brnabić i Vladimir Đukanović. I tada se četiri petine napada odnosilo na medije i novinare Junajted grupe.

Sistematsko i kontinuirano satanizovanje kritičkih novinara i medija u Srbiji traje već čitavu deceniju, sa ozbiljnim posledicama po bezbednost novinara, na šta ukazuju svi relevantni međunarodni i domaći izveštaji o slobodi izražavanja u zemlji. Poslednjih dana vladajuća većina je podigla lestvicu i prešla svaku granicu u obračunu sa kritičarima.

Ukoliko ova bezumna hajka na novinare ne bude odmah obustavljena, Srpska napredna stranka i svi njeni članovi koji je svakodnevno vode, snosiće odgovornost za svaki eventualni incident poput sinoćne blokade Televizije N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend