19. feb 2024.

Međunarodni PEN centar: Vlasti u Srbiji moraju da privedu pravdi odgovorne za ubistvo Slavka Ćuruvije

Srpske vlasti moraju hitno osuditi pretnje piscima i novinarima, s obzirom na konstantne napade na kritičare i nezavisne mislioce, poručili su danas iz Međunarodnog PEN centra, svetskog udruženja pisaca.

“Od najveće je važnosti da se prestane sa nekažnjavanjem zločina nad piscima i novinarima, nakon što su nedavno ukinute značajne presude za ubistvo istaknutog novinara Slavka Ćuruvije”, navode iz PEN centra.

Podsećaju da je Apelacioni sud u Beogradu 2. februara 2024. oslobodio četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti Srbije koji su već dva puta osuđivani za ubistvo novinara, urednika i izdavača Slavka Ćuruvije, koji je ubijen ispred svoje kuće u Beogradu u aprilu 1999. godine.

Ćuruvija je, podsećaju, bio otvoreni kritičar bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Presuda, u kojoj se navodi nedostatak pouzdanih dokaza, doneta je 19. aprila 2023., ali je objavljena tek 2. februara 2024. SOva odluka šalje opasan signal da će napadi na pisce i novinare u Srbiji ostati nekažnjeni.

Međunarodni PEN osuđuje oslobađajuću presudu bivšim službenicima Državne bezbednosti Srbije koji su ranije osuđivani zbog uloge u ubistvu Slavka Ćuruvije.

“Ogorčenje koje se oseća u Srbiji i šire je opravdan odgovor na presudu koja je izazvala šok među srpskim piscima i novinarima, koji rade u sve toksičnijoj i zagušljivijoj atmosferi, u kojoj nekažnjivost ostaje norma. PEN poziva da se svi odgovorni za ubistvo Slavka Ćuruvije privedu pravdi. S obzirom da se nezavisni novinari i pisci u Srbiji suočavaju sa sve većim rizicima, još jednom pozivamo srpske vlasti da sistematski, javno i nedvosmisleno osude sve akte nasilja i ciljane napade na pisce i novinare, kako bi osigurali nepristrasnu, brzu, temeljnu, nezavisnu i efikasnu policijsku istragu”, rekao je Ma Thida, predsednik Komiteta pisaca Međunarodnog PEN-a.

“Šokantna presuda usledila je nakon neprestanih pretnji nezavisnim glasovima u Srbiji poslednjih nedelja, koje su orkestrirali i državni i nedržavni akteri, koji imaju za cilj da ućutkaju svako mišljenje i kritičko izveštavanje. Među pogođenima su pisac i novinar Marko Vidojković i novinar Nenad Kulačin, k-voditelji satiričnog podkasta Dobar loš zao, koji se i dalje blate u provladinim tabloidima i kojima se preti preko društvenih mreža”, ukazuje PEN Centar.

PEN podseća da je u decembru 2023. ulični umetnik i pisac Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, priveden ispred Skupštine u Beogradu nakon što je pisao na skulpturi koristeći sprej sa veštačkim snegom. U januaru 2024, Josifovski je prijavio da mu je nepoznata osoba pretila pištoljem. Policija ju je kasnije uhapsila, iako oružje nije pronađeno. Istovremeno, optužbe o nedoličnom ponašanju Josifovskog počele su da kruže u provladinim medijima, kako bi ga diskreditovale.


D. D.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend