03. maj 2017.

Međunarodna federacija novinara: Sloboda medija u opasnosti

Sloboda medija je u opasnosti, jer se novinari svakodnevno suočavaju sa ubistvima, nasiljem, zabranama i zastrašivanjem, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ) povodom Svetskog dana slobode medija.

Anketiranjem svojih članova o stanju slobode štampe i sindikalnih prava u novinarstvu širom sveta, IFJ navodi da se može zaključiti da je novinarstvo i dalje u zagrljaju nasilja, pretnji i pritisaka, da novinare uporno proganjaju nevidljivi, neprepoznatljivi napadači i da je nekažnjivost napada široko rasprostranjena.

IFJ posebno ukazuje na stanje u Turskoj, gde postoji svakodnevno nasilje nad medijima, pa je u toj državi trenutno u zatvoru 145 novinara.

IFJ posebno naglašava da je najozbiljniji problem veliki broj ubistava. Prošle godine su širom sveta ubijena 93 novinara, a od početka 2017. još 13.

Istraživanje IFJ ukazuje i da su sindikalni lideri koji se bore za slobodu novinarstva i prava novinara izloženi visokim rizicima, pa su neki otpužteni, a nekima je uskraćena karijera zbog sindikalnog rada.

Svetski dan slobode medija je prilika ne samo da se razotkriju oni koji potkopavaju slobodu medija, ili napadaju nezavisno novinarstvo, već i da se međunarodna zajednica pozove da učini više da se na pretnje i nekažnjivost stavi tačka, poručio je predsednik IFJ Filip Lerut.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend