18. apr 2019.

Milan Jovanović dobitnik Aprilske nagrade grada Šapca

Novinar portala Žig info Milan Jovanović dobitnik je Aprilske nagrade grada Šapca u kategoriji „Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda“. Jovanović je postao i počasni građanin grada Šapca, gde će mu u ponedeljak biti uručena nagrada.

Milan Jovanović ispred svoje spaljene kuće u Vrčinu (foto: Cenzolovka / Perica Gunjić)

U obrazloženju komisije koja je jednoglasno donela odluku da ove godine Jovanoviću dodeli nagradu, stoji: 

Ovaj, kako sam za sebe kaže, iznuđeni novinar, nije mogao više ćutke da posmatra ono što je svima postalo očigledno: da se lopovi bogate do neslućenih razmera, da nemaju stida i obraza, da se partijska pripadnost koristi za uzurpaciju svega što im padne na pamet, da se državna imovina pretvara u ličnu svojinu, a lokalna samouprava u porodičnu zadrugu. Tako je postao novinar beskućnik. 

Malo ko je čuo i za lokalni portal Žig info iz Grocke dok novinaru tog portala Milanu Jovanoviću prošlog decembra nije izgorela kuća do temelja. 

Čitav život Jovanović je proveo kao radnik Ministarstva unutrašnjih poslova, gde je penzionisan krajem devedesetih, nakon 30 godina rada. Radio je kao operativac i šef smene u Komunalno-operativnom centru. 

Novinarstvom je počeo da se bavi 2012. godine i pisao je isključivo o lokalnim temama iz opštine Grocka. Sebe naziva beskućnikom, ali ne namerava da od istine odustane. Njegova poruka da „ima snage jer ima nade“ ohrabrujuća je i blagotvorna danas u Srbiji, a njegov slučaj uverava da dok je novinarske solidarnosti, nikakva sila ne može zaustaviti priču.

U izjavi za Cenzolovku novinar iz Vrčina kaže da mu nagrada dosta znači:

 „Veoma mi je milo i drago što se u ovoj zemlji našao neko ko ume da ceni i poštuje moj rad, vrlo se lepo osećam i radujem se odlasku u Šabac i primanju nagrade.“

Dosadašnji dobitnici u kategoriji „Razvoj demokratskih vrednosti i poštovanje ljudskih prava i sloboda“ su novinarka Olja Bećković, novinar Vukašin Obradović, bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i nedeljnik Podrinjske. 

Aprilske nagrade biće uručene u ponedeljak, 22. aprila, na svečanoj akademiji povodom Dana grada, u dvorištu Gradske kuće u Šapcu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend