16. jul 2020.

Ministar informisanja smatra da nije uvredio novinara Sejdinovića

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je povodom svoje polemike s novinarom „Vremena“ Nedimom Sjedinovićem, odbacio ocenu da je bila uvreda što je novinaru poručio da se „vrati u svoje prirodno stanište“.

On je u intervjuu za novi broj „Nedeljnika“ rekao da, „ako ja za sebe mislim da sam pripadnik faune i ako mislim da imam svoje stanište, ili habitat, onda je logično da i druge ljude uključim u taj ironičan pogled na svet. To je stvar polemičnih tonova“.

„Ako je moje prirodno stanište grad Beograd, onda je njegovo – tamo gde živi i gde se bavi temama kojima se inače bavi. Prema tome, prirodno stanište je ono stanište u kome mi živimo i radimo.

Tu nije bio nikakav element uvrede“, ocenio je Vukosavljević i dodao da veruje da ministri kulture svuda u svetu „ponekad oštro polemišu s raznim ljudima o različitim temama“.

Govoreći o reakcijama na napade novinara tokom demonstracija koje su u toku u Srbiji, Vukosavljević je naveo da ne vidi smisao „da se neprestano pozivaju ljudi da se uzdržavaju od nasilja prema novinarima“ jer „takvo ponašanje je zakonom zabranjeno“.

„Ono je zabranjeno i moralom, dobrim običajima i drugim nizom pisanih i nepisanih kanonskih i nekanonskih odredbi.

Jednostavno, zvuči mi isprazno da stalno pozivam ljude na uzdržanost kada je reč o nasilju, ne samo prema novinarima već i prema policiji, demonstrantima, bilo kome“, izjavio je on.

Vukosavljević je izjavio da je za vreme svog ministarskog mandata reagovao na „svega nekoliko izuzetno oštrih i uvredljivih navoda“ novinara, a da je ostale prećutao.

„Svakako da novinari imaju pravo na neometan rad i slobodan pristup događaju bez rizika da budu fizički ili na bilo koji drugi način napadnuti“, kazao je Vukosavljević.

On je osudio „svaki takav incident“ i dodao da se njegovo ministarstvo povoddom napada na novinare oglasilo saopštenjem državnog sekretara za informisanje Aleksandra Gajovića.

Naveo je da je imao, kako je ocenio, oštru polemiku s direktorom Televizije Pink, Željkom Mitrovićem, i sudske postupke protiv nekih novinara koji su iznosili neistine o radu Ministarstva.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend