17. okt 2020.

Ministarstvo kulture: Udruženja zamenom teza optužila Ministarstvo za nacizam

U dobro poznatom maniru „Drž’te lopova”, koji udruženja i pojedinci autošovinističke provenijencije veoma rado koriste, jedna parapolitička a kvazikulturna organizacija i dva strukovna udruženja, oba u statusu reprezentativnih, na najbesramniji način i vođeni patološkim jednoumljem pokušali su da zamenom teza optuže Ministarstvo kulture i informisanja za nacizam poput onog iz 1937. i ohrabrivanje huligana za nasilničko delovanje, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako navode, istina je, naravno, na sasvim drugoj strani univerzuma od one na kojoj obitavaju Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, Udruženje likovnih umetnika Srbije i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine, i ona je svakom dobronamernom pojedincu jasna iz jučerašnjeg saopštenja Ministarstva kulture i informisanja, u kome je, bez ikakvih skrivenih značenja, nedvosmisleno iskazana osuda svakog vida nasilja nad umetničkim slobodama i ugrožavanje fizičkog integriteta autora i posetilaca na kulturnim događajima i pozvani nadležni organi da odgovorne za upad privedu licu pravde.

– Umesto što na primitivan način vređaju Ministarstvo i neargumentovano ga dovode u vezu sa najmonstruoznijom društvenom pojavom dvadesetog veka, autorima nesrećnog reagovanja bilo bi celishodnije da se, makar delićem svoje iskošene pažnje, posvete pitanju odgovornosti umetnika za svoj stvaralački izraz, odnosno pitanju gde su granice umetničke slobode i šta je to što kod pojedinaca i grupa može da pobudi različita osećanja i delovanja, od gnušanja, osećaja povređenosti, pa sve do verbalnih osuda različitog stepena ili čak reakcija kakve su se desile na inkriminisanoj izložbi. Najzad, neka odgovore na pitanje da li su karikature izmasakriranih beba umetnost, i kakva? Zaslužuju li te karikature osvrt ili bilo kakav komentar autora sramnog saopštenja ANKSS, ULUS-a i SULUV-a ili ne? Da li bi „umetnička sloboda” bila u pitanju i da neki „karikaturista” prikaže njihove ideološke i političke pokrovitelje ili daleko bilo decu, sa npr. sekirom u glavi?, rekli su iz Ministarstva kulture.

Reagovanje ANKSS, ULUS-a i SULUV-a je najobičnija ideologizovana paskvila, uz licemerno dovođenje u isti kontekst umetničke slobode, pojedinačnog zločina rasističke grupe i ubistva nedužnog dečaka, događaja iz ratova na prostoru bivše SFRJ i nasilničkog upada na izložbu sa skarednim sadržajem, a sublimat svega toga jeste da je Ministarstvo kulture i informisanja nacističko, iako kada treba od tog istog Ministarstva da se dobiju sredstva za različite namene i projekte onda nema ni govora o nacizmu.

Iz Ministarstva navode, da ako od ANKSS, parapolitičke organizacije sklone amaterskom tumačenju istorijskih događaja i nismo očekivali ništa bolje, iznenađuje da su dva reprezentativna strukovna udruženja, koja bi pretežno trebalo da se bave položajem esnafa, počela da se bave istorijom iz hobija, uz krajnje subjektivnu selekciju istorijskih događaja.

Ministarstvo kulture i informisanja ohrabruje pomenuta udruženja, a naročito ULUS da nastave svoje inovativne naučno-istraživačke radove na temu istorije, a našu posebnu podršku dobiće u slučaju da se upuste u istraživanje genocida nad srpskim narodom u dvadesetom veku i stradanja srpskog naroda u BiH, Hrvatskoj i na KiM devedesetih godina.

Na poruku „Sram vas bilo!”, odgovorili bismo isto merom, ali će takav odgovor izostati, s obzirom da je reč o individuama koje postupaju kao da nemaju ni obraza ni srama, popručili su iz Ministarstva kulture.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend