18. nov 2020.

Somborac: Očekujem da bivši ministar Vladan Vukosavljević odgovara za skandalozno saopštenje

Grupa strip-umetnika, kojima su pre mesec dana maskirane osobe upale na izložbu i pokidale radove, veruje da je policija privela samo deo te grupe, ali iz policije i tužilaštva do danas nema informacija o toku istrage. Posle saopštenja Ministarstva kulture i informisanja kojim se relativizuje vandalski upad na izložbu, strip-umetnici čekaju da vide kakva će biti sudbina krivične prijave protiv bivšeg ministra i autora saopštenja

Foto: N1, Pressing

Nakon više od mesec dana od upada grupe huligana na izložbu strip-umetnika u Staroj kapetaniji u Zemunu, ostaje nejasno ko je inspirisao, organizovao, pa na kraju i izazvao incident koji je potresao domaću umetničku i medijsku scenu.

Podsećamo, desetak ili petnaestak mladića u crnim jaknama s kapuljačama i s maskom preko lica, 13. oktobra uletelo je na izložbu u okviru festivala „Novo doba“. Bacili su suzavac u galeriju i pocepali izložene radove.

Skandalozno je to što je napisano i ne može da prođe samo sklanjanjem sa sajta Ministarstva. Očekujem da se nova ministarka kulture odredi o ovome, kao i da bivši ministar odgovara. I on lično i osoba koja je pisala saopštenje (Marko Somborac)

Jedan od autora izložbe, karikaturista Marko Somborac, za Cenzolovku kaže da su mnogi detalji iz večeri vandalskog napada – uključujući, pre svega, seriju pretnji smrću upućenih i njemu i njegovim kolegama – još uvek nerazjašnjeni.

„Ostaje pitanje da li je sve urađeno profesionalno, mnogo toga je i nama nepoznato. Kada smo slučaj prvi put prijavili policiji, konstatovali su jednu pretnju, i to je bilo to. Neki počinioci su, navodno, maloletni, neki nisu ni otkriveni. Kasnilo se, tek nedelju dana kasnije uzeti su uzorci suzavca“, objašnjava Somborac.

Po njegovim rečima, policija je ranije trebalo da se pojavi i obezbedi izložbu, jer su pretnje s društvenih mreža bile prijavljene. Iz policije i tužilaštva do autora, do sada, nije stigla nikakva nova informacija o toku istrage.

„Sve što treba, sve što je do nas, mi smo uradili. Sve materijale, sve pretnje, sve što je traženo, predali smo Odeljenju za visokotehnološki kriminal.“

Krivična prijava protiv Vukosavljevića

Umetnička grupa „Momci“ u međuvremenu je podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i N. N. lica koje je napisalo famozno saopštenje Ministarstva kulture i informisanja.

U krivičnoj prijavi navodi se da su Vukosavljević i autor saopštenja „podstrekavali druga lica na protivpravno postupanje prema oštećenima“, kojim su „uskratili i ograničili slobodu izražavanja“.

Na potezu je Više tužilaštvo u Beogradu, koje odlučuje o eventualnom pokretanju krivičnog postupka.

Somborac očekuje kaznu za one koje su, kako kaže, ugrozili sigurnost autora i povredili slobodu govora i javnog istupanja.

„Skandalozno je to što je napisano i ne može da prođe samo jednostavnim sklanjanjem sa sajta Ministarstva. Očekujem da se nova ministarka kulture (Maja Gojković, prim. aut.) odredi o ovome, kao i da bivši ministar odgovara. I on lično i osoba koja je pisala saopštenje.“

Foto: Marko Somborac

Relativizacija vandalizma

Mediji su preneli da je uhapšeno pet osumnjičenih za upad na izložbu, međutim, ovde se očigledno ne radi o svim počiniocima.

Dvojica punoletnih među njima, A. D. (19) i Ž. M. (35) zbog nasilničkog ponašanja osuđeni su na uslovne kazne zatvora, tako što su s Trećim osnovnom tužilaštvu u Beogradu zaključili sporazum o priznanju krivice.

Sanja Đorđević iz organizacionog tima izložbe ocenila je da „huligani koji su upali na izložbu nisu zapravo ni znali šta tu rade i da su organizatori neki drugi“.

U međuvremenu, Ministarstvo kulture i informisanja šturo je saopštilo da osuđuje svaki vid nasilja. Međutim, odgovornost za nasilje praktično je prebacilo na same strip-umetnike tvrdnjom da „prikazivanje skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti s punim pravom izaziva negativne reakcije“.

Na pitanje Cenzolovke koliko je bitno da istražni organi sada urade svoj deo posla, kada se Ministarstvo kulture (blago rečeno) osramotilo svojom reakcijom, Somborac kaže da je „odgovor bolno podrazumevajući i očigledan“.

„Na skali od jedan do sto, moj odgovor je – sto. Bitno je, svakako, mnogo je bitno. Kada postoje otvorene pretnje smrću protiv tebe, protiv tvojih kolega, jasno je da mora da postoji reakcija. Te osobe moraju biti procesuirane, građani moraju biti zaštićeni. U suprotnom, o kakvom mi društvu ovde govorimo?“

Kome smetaju humor i satira?

Odgovarajući upravo na pitanje „o kakvom mi društvu ovde govorimo“, Umetnička grupa „Momci“, čiji je dugogodišnji rad uništen u Staroj kapetaniji, vandalski napad je okarakterisala kao svojevrsnu promociju nasilja. Po njima, radilo se o nasilju protiv umetnosti i „protiv same mogućnosti da slika može imati značenje i kontekst koji nisu samo banalni prikaz autorove psihe“.

U takvom odsustvu razumevanja konteksta, nekoliko nedelja ranije novosadski advokat Nemanja Aleksić podneo je krivičnu prijavu protiv Zorana Kesića i to zbog segmenta u njegovoj satiričnoj emisiji „24 minuta“.

Gotovo istovremeno, članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Vladanka Malović obrušila se na poznatog karikaturistu Predraga Koraksića Koraksa nazivajući ga „robom velikog zla“.

Kada postoje otvorene pretnje smrću protiv tebe, protiv tvojih kolega, jasno je da mora da postoji reakcija (Marko Somborac)

Somborac je ranije izjavio da „smisao za humor podrazumeva sposobnost čoveka da prihvati kritiku na svoj račun“, ali da „ljudi koji su sada na vlasti tu sposobnost nemaju“.

„Nisam, međutim, siguran koliko bih sve te primere na ovom mestu stavljao u isti koš“, smatra sagovornik Cenzolovke.

„S jedne strane, ovde se radilo o upadu u galeriju, još uvek ne znamo tačno koga, uglavnom osoba koje su nešto pogrešno protumačile i koje su u jednom trenutku tražile žrtvu. Što je, naravno, još jedan odraz sveopšteg licemerja. S druge strane, kada je u pitanju reakcija političara na kritiku kroz karikaturu i satiru, mislim da je ona pre svega kalkulantska. Vraćaju za ono što je o njima rečeno, jednostavno pokušavaju da nađu način da te ućutkaju.“

Pisac Filip David istakao je da stavljanje znaka jednakosti (u saopštenju Ministarstva) između organizovanja izložbe i nasilnog prekida „zapravo znači ohrabrivanje onih ekstremnih, terorističkih i fašistoidnih grupa spremnih na fizičke obračune, kojih je, svedoci smo, svakoga dana sve više“.

Karikaturista Dušan Petričić ocenio je da je napad na izložbi u Zemunu „čin fašizma“ i da je za njega, između ostalih, kriv i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Petričić je kazao da je „za to što nam se događa i u kakvom društvu živimo odgovorna vlast ili ‘vlasnik’ ove države“.

Njegov kolega Predrag Koraksić Koraks rekao je da huligani „još uvek nisu počeli da pucaju, samo bacaju suzavac“, kao i da ne zna „kako će to da se završi“.

6 komentara za: “Somborac: Očekujem da bivši ministar Vladan Vukosavljević odgovara za skandalozno saopštenje

 1. Tamara

  Podrška za Somborca i kolege. Naučite osobu koja se krije iza maske jer je slabić da preuzme konačno odgovornost za svoje postupke, pošto je navikla da radi ružne stvari na više koloseka i da se izvlači. Vukosavljevića staviti gde mu je mesto – u duboki zaborav.

  19. нов 2020. at 10:42
 2. B. J.

  Bivši ministar je mnogo stvari ljudima radio iza leđa. Bio je preterano samouveren i potrošio je poverenje svih. Treba loše da prođe zato što je radio nemoralne stvari. Čestitam Momcima, samo hrabro!

  19. нов 2020. at 10:54
 3. uvid

  Ignorisanje umetnika a zatim i otvoreno kritizerstvo ne da nije fer već je cena potpuno gubljenje digniteta i poverenja. Ne znam da li je V. V. toga svestan ali je mnogo naštetio umetnicima. Prećeno im je smrću – morao je da ih zaštiti. Nema opravdanja. Ljudskost je zatajila.

  19. нов 2020. at 22:06
 4. Ivana Grudnjak

  Bivši ministar je bez posla. Preostaje mu jedino da se uda, ako ga ijedna još hoće.

  16. јун 2021. at 19:55
 5. Rade

  Slučajno upao za ministra, nisu znali koga će. A zatim umislio da je bog, arbitar elegancije kulture, zavodnik, zatucani šovinista i novovernik. Samo ozbiljno duševno oboleli umisle da su nešto, mrze, zavide i progone druge bez razloga. Mislim da je sad potpuno propao. I ne daj bože da se ikad povrati. Kenjkavac je preživeo i pobedio.

  11. јул 2021. at 17:52
 6. Kaća

  Psihopata – naciste privlače nacisti. Nadam se da je priveden k pravdi. Neće se sigurno pokajati jer nema savesti, ali treba da odgovara. Pred sudom i pred Bogom.

  30. сеп 2021. at 17:14

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend