18. nov 2020.

Direktor Kliničkog centra Sazdanović gluv za pitanja novinara iz Kragujevca, ali ne i za beogradske medije

Od početka epidemije koronavirusa Predrag Sazdanović ne odgovara na pozive kragujevačkih redakcija. Novinari do informacija iz Kliničkog centra Kragujevac dolaze gledajući njegova gostovanja na RTS-u, Prvoj i Pinku. Istovremeno, direktori u Institutu za javno zdravlje, Domu zdravlja i Hitnoj pomoći imaju profesionalan odnos sa novinarima

Predrag Sazdanović u „Upitniku“ RTS-a (foto: snimak ekrana, Jutjub)

Dopisniku N1 iz Kragujevca Milanu Nikiću uskraćena je u ponedeljak informacija o broju pacijenata koji se trenutno nalaze u privremenoj bolnici na Šumadija sajmu.

Koordinatorka privremene bolnice dr Ljiljana Mirkov davala je u petak, kada je bolnica i otvorena, izjave za medije. U ponedeljak je, prema Nikićevim rečima, za to morala da dobije odobrenje v. d. direktora Kliničkog centra Kragujevac, docenta Predraga Sazdanovića.

Da ovo nije izolovan slučaj potvrdila je za Cenzolovku i Jovanka Marović, urednica portala Glas Šumadije, koja je takođe bezuspešno pokušala da dođe do ovih informacija.

Ona je želela i da zakaže intervju sa Sazdanovićem, ali je SMS-om dobila odgovor da „nije vreme za intervju, jer je suviše posla oko kovid i ne-kovid pacijenata“.

Nije kompetentan da protumači broj preminulih

Iako već mesecima, kako kažu naši sagovornici, ne odgovara na pozive, mejlove i SMS-ove kragujevačkih novinara, Sazdanoviću nije bilo teško da se zaputi u Beograd i da gostuje u prošlonedeljnoj emisiji „Upitnik“ na RTS-u.

Gostovao je i u nekoliko jutarnjih programa na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i davao izjave za dopisništvo RTS-a u Kragujevcu.

Kragujevac je jedan od retkih gradova u kojima se ne objavljuju informacije o broju preminulih od koronavirusa. Izvukao sam broj preminulih u KC iz baze BIRN-a i zamolio Sazdanovića da to protumači. Odgovorio je da nije kompetentan (Miroslav Čer, Pressek)

Kragujevački novinari se zato pitaju da li je doktor Sazdanović dostupan samo za prorežimske medije iz Beograda.

„Direktor Kliničkog centra mi se poslednji put javio 20. marta. Od tada ništa, ne odgovara na mejlove, niti na poruke ili pozive. Doktorka Mirkov je sa nama u petak normalno razgovarala, a od ponedeljka ne sme da iznosi informacije. Znači da joj je zabranjeno i da se nešto krije. Verovatno će Pink, RTS i Radio-televizija Kragujevac dobiti informacije, ja sigurno neću. Nadam se da ćemo ih na ovaj način podstaći da bar daju informacije režimskim medijima, da bismo saznali šta se dešava na Šumadija sajmu. Trenutno ne znamo ni koliko ima pacijenata ni u kakvom su stanju, što je katastrofalno“, istakao je Milan Nikić.

Urednik portala Pressek Miroslav Čer takođe navodi da postoje veliki problemi u komunikaciji sa direktorom Kliničkog centra i da je to jedina ustanova koja je tokom pandemije koronavirusa bila zatvorena prema medijima, o čemu je Cenzolovka već pisala.

„Kada je počela pandemija, Predrag Sazdanović nas je zamolio da mu pitanja prosledimo mejlom. Poslali smo mu desetak mejlova, slali smo pitanja svake nedelje i nikada nismo dobili odgovor. Posle toga sam ga pozvao telefonom. Nije mi se javio, ali mi je stigla poruka da mu pošaljem pitanja SMS-om. I to sam uradio, ali nikada nisam dobio odgovor“, objašnjava Miroslav Čer.

Klinički centar Kragujevac zatvoren za informacije (foto: Milorad Jevtović / Cenzolovka)

On dodaje da su novinari mogli Sazdanoviću da postave pitanje jedino na konferencijama za medije Kriznog štaba, ali da se dešavalo da ni tada ne dobiju konkretan odgovor.

„Kragujevac je jedan od retkih gradova u kojima se ne objavljuju ni dnevne ni periodične informacije o broju preminulih od posledica infekcije koronavirusom. Ja sam izvukao broj preminulih u Kliničkom centru Kragujevac iz baze BIRN-a i na konferenciji zamolio Sazdanovića da mi protumači brojke. Dobio sam odgovor da on nije kompetentan da odgovori na to pitanje i da mogu da se obratim drugim institucijama, kao što su Institut za javno zdravlje Kragujevac, Institut za javno zdravlje Srbije ’Dr Milan Jovanović Batut’ i Ministarstvo zdravlja“, ističe Čer.

Doktorka Mirkov je sa nama u petak normalno razgovarala, a od ponedeljka ne sme da iznosi informacije. Znači da joj je zabranjeno i da se nešto krije. Verovatno će Pink, RTS i RTK dobiti informacije, ja sigurno neću (Milan Nikić, N1)

Jovanka Marović, urednica portala Glas Šumadije, uočila je i neslaganje između onoga što v. d. direktora Sazdanović izjavljuje na konferencijama i podataka do kojih oni dolaze od lekara i građana Kragujevca.

„Na jednoj od konferencija Kriznog štaba pitala sam Sazdanovića kako pandemija utiče na lečenje ne-kovid pacijenata i on je odgovorio da tu ne postoji problem. Međutim, lekari i pacijenti nam kažu da su neka odeljenja, poput Interne klinike, u potpunosti pretvorena u kovid odeljenja, da se operacije odlažu i da postoji ozbiljan problem sa ljudima koji boluju od drugih, nekada i veoma teških bolesti. Zbog toga bi bilo važno da Sazdanović kaže javnosti koliki su nam smeštajni kapaciteti u bolnicama, da li primaju ne-kovid pacijente, na koliko se meseci odlažu operacije. Ljudima je sada mnogo važna sigurna i proverena informacija, da znaju na šta mogu da računaju“, zaključuje Marović.

Istraživanje Slavko Ćuruvija fondacije o kvalitetu informisanja u lokalnim zajednicama tokom epidemije možete pročitati OVDE.

ODLIČNA SARADNJA SA DRUGIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Za razliku od Kliničkog centra, kragujevački novinari kažu da ostale zdravstvene institucije u gradu svoj posao rade profesionalno. Posebno ističu Institut za javno zdravlje Kragujevac, koji medijima svakodnevno šalje izveštaj o broju testiranih, novozaraženih, hospitalizovanih ljudi, kao i o broju pacijenata na respiratorima u Šumadijskom okrugu. Izveštaj sadrži i podatke o broju otpuštenih pacijenata iz KC-a i onih koji se nalaze u kućnoj izolaciji.

Direktor Instituta Dragan Vasiljević i njegove kolege svakodnevno se javljaju novinarima i, po rečima naših sagovornika, njihov odnos je od početka pandemije izuzetno korektan.

Slično je i sa direktorom i zaposlenima u Domu zdravlja i Hitnoj pomoći, a kragujevački novinari ističu i da se odnos lokalne vlasti prema medijima promenio nabolje od dolaska novog gradonačelnika.

Jedini problem u komunikaciji sa ovim ustanovama desio se kada je Vlada donela uredbu kojom je predstavnicima lokalnih institucija bilo zabranjeno da prosleđuju informacije novinarima. Tokom važenja uredbe Kragujevac je tri dana ostao bez informacija o broju zaraženih u gradu.

Istog dana kada je uredba ukinuta Institut za javno zdravlje počeo je da šalje mejlom sve podatke, i to radi i danas.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend