25. mar 2020.

Da informacije stignu do što više građana

Nekoliko kragujevačkih redakcija, dopisnika nacionalnih medija iz Kragujevca i udruženje Res publika, obratili su se javnosti i uputili apel kragujevačkom Kliničkom centru, Savetu za zdravlje grada Kragujevca, Šumadijskom upravnom okrugu i Ministarstvu zdravlja, da se uspostavi redovna komunikacija između novinara i nadležnih u KC Kragujevac, kako bi u uslovima vanrednog stanja tačne i pouzdane informacije stigle do što više građana.

“S obzirom na to da veći broj lokalnih redakcija, kao i dopisnika nacionalnih medija iz Kragujevca, ne uspeva da ostvari kontakt sa nadležnima u kragujevačkom Kliničkom centru, niti da iz te ustanove dobije bilo kakvo saopštenje ili informaciju u vezi sa aktuelnom situacijom povodom pandemije virusa Covid-19, prinuđeni smo da vam se obratimo otvorenim pismom. Na ovaj način apelujemo na vas da se zbog pravovremenog i objektivnog informisanja građana, a naročito radi sprečavanja širenja dezinformacija i panike, sa takvom praksom odmah prekine, te da se uspostavi redovna dnevna komunikacija nadležnih i novinara koji izveštavaju o javnom zdravlju u Kragujevcu.

Svesni povećanog obima posla i pojačanog rizika kom su u ovim danima izloženi zdravstveni radnici, kao i očiglednog centralizovanja javnog informisanja o pandemiji koronavirusa, ipak ne možemo da ne primetimo upadljivo odsustvo informacija iz Kliničkog centra Kragujevac, iz kog, za razliku od sličnih ustanova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, ali i  bolnica u manjim gradovima, gotovo nikakve vesti ne stižu do lokalnih i nacionalnih medija, odnosno do građana Kragujevca i Srbije.

Smatramo da postoji izuzetno opravdan interes javnosti da sazna više pojedinosti o broju zaraženih koji su smešteni u KC Kragujevac, njihovom zdravstvenom stanju, raspoloživim kapacitetima za lečenje obolelih, opremljenosti potrebnim medicinskim sredstvima, kao i o drugim temama koje su veoma važne za građane u ovom trenutku. Nedostatak proverenih i pravovremenih informacija doprinosi širenju dezinformacija, plasiranju lažnih vesti, stvaranju panike i uznemirenja javnosti. Zbog toga verujemo da ćete, svesni posledica koje takvo stanje može da izazove u vanrednim okolnostima, naći načina da uspostavite komunikaciju sa novinarima, ne vršeći, pri tom, bilo kakvu diskriminaciju medija, odnosno dostavljanje informacija samo pojedinim redakcijama u Kragujevcu (što je, nažalost, u dosadašnjoj praksi KC Kragujevac bio slučaj).

U uverenju da uspostavljanjem bolje komunikacije i međusobnom saradnjom možemo učiniti više na zaustavljanju širenja pandemije koronavirusa, apelujemo na vas da zajedničkim naporima doprinesemo stvaranju efikasnog i održivog sistema informisanja u uslovima vanrednog stanja i učinimo da tačne i pouzdane informacije stignu do što većeg broja građana.”

Pismo su potpisali:

redakcija portala Glas Šumadije
redakcija portala Pressek
redakcija portala Ritam grada
redakcija portala  Info KG
Gordana Jocić, urednica radija Zlatousti
Gordana Mirović, dopisnica Agencije Beta
Branko Vučković, dopisnik Agencije Fonet
Milan Nikić, dopisnik TV N1
Zoran Radovanović, dopisnik lista Danas
Aleksandra Petrović, dopisnica portala Nova
Miroslav Miletić, radijska emisija Iz glave
udruženje građana Res publika

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend