05. apr 2020.

Kragujevac ignoriše javnost, ćute i Klinički centar i gradonačelnik

Građani Kragujevca su od početka epidemije koronavirusa uskraćeni za pouzdane i pravovremene informacije iz Kliničkog centra i lokalnog Kriznog štaba. V.d. direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović ne komunicira sa novinarima, kao ni portparolka. Gradonačelnik Radomir Nikolić je održao jednu pres konferenciju Kriznog štaba, obećao redovno informisanje i onda zaćutao. Nije pomoglo ni otvoreno pismo deset redakcija i dopisnika o ignorisanju javnosti odgovornih u gradu.

Klinički centar Kragujevac, kome gravitira dva miliona građana Šumadije, zapadne i jugozapadne Srbije od 16. marta ne daje informacije novinarima.

V.d. direktor Predrag Sazdanović nije održao nijednu pres konferenciju, niti se javlja novinarima na telefon. Kao odgovor pošalje sm u kojem piše „pozvaću vas“. I ne pozove.

Komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Radomir Nikolić ignoriše novinare i javnost tokom epidemije i vanrednog stanja, kao i tokom pet i po godina upravljanja gradom na Lepenici.

„Kragujevački novinari inače imaju problem da dođu do informacija i u takozvano mirnodopsko vreme. Sad se to pojačalo. Sem Instituta za javno zdravlje, koji je zaista otvoren, gradonačelnik jeimao jednu konferenciju za novinare za tri nedelje vanrednog stanja. Ja sam imala jedan prilično neprijatan razgovor sa direktorom Kliničkog centra Predragom Sazdanovićem, koji je bio ljut zašto se novinari žale na to zašto nemamo informaciju. Oni ne shvataju da se oni ne obraćaju novinarima, da oni ne daju informacije novinarima nego građanima“, kazala je Jovanka Nikolić, urednica portala Glas Šumadije.

Miroslav Čer, urednik portala Pressek.rskaže da i Klinički centar i gradonačelnik biraju novinare sa kojima će da razgovaraju.

Posle kritika u javnosti i otvorenog pisma deset kragujevačkih redakcija i dopisnika, na sajtu Kliničkog centra pojavilo se 3. aprila prvo obaveštenje od početka epidemije koronavirusa o broju pacijenata na respiratoru.

Dok svi veliki srpski gradovi privode kraju preuređenje sportskih i sajamskih hala u privremene bolnice velikog kapaciteta za pacijente sa lakšom kliničkom slikom, Kragujevac ne radi ništa.

Gradonačelnik je pre deset dana nagovestio mogućnost da to budu košarkaška hala u Velikom parku, objekat Šumadija sama ili SBB hala „Jezero“. Sve tri hale su zatvorene.

Od početka epidemije i vanrednog stanja jedine zvanične, pravovremene i pouzdane informacije o epidemiološkoj situaciji za sedam opština Šumadije daje kragujevački Institut za javno zdravlje.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend