18. nov 2020.

Sagovornici N1 o tužbi Tanjuga: Pritisak na novinare koji proveravaju podatke

Novinska agencija Tanjug tužila je Stefana Janjića, urednika portala Fake News Tragač koji se bavi otkrivanjem lažnih vesti, jer je tokom gostovanja na televiziji N1 početkom jula između ostalog konstatovao da se toj agenciji "ne može verovati jedan kroz jedan". Tanjug, koji je 2015. ugašen odlukom Vlade Srbije, tvrdi da mu je Janjić tako ugrozio kreditnu sposobnost i traže da bude osuđen na uslovnu kaznu zatvora. Sagovornici N1 poručuju da je ovo pritisak na novinare koji proveravaju podatke.

Foto: Cenzolovka

Uredniku „Fake News Tragača“ i članu suda časti Nezavisnog društva novinara Vojvodine Stefanu Janjiću uskoro će se suditi, jer je konstatovao da je većina Tanjugovih vesti istinita, ali da se toj agenciji ne može verovati bezrezervno. Ozbiljno mu je zamereno, pa postoji mogućnost da bude osuđen na godinu dana zatvora uslovno. Iako je u samoj tužbi Tanjug potvrdio da je preneo dve od tri lažne vesti koje je Janjić spominjao, kažu da im je narušio poslovni ugled prikazavši ih kao kreatore lažnih vesti.

„Ovde je reč, pre svega, o tome da ne može niko lažno da vas optužuje, pokušava da ugrozi vaš profesionalni integritet i nanosi vam štetu. Za to mora da se odgovara. Onako kako to zakon propisuje. Na taj način svakako bi bili ohrabreni svi kojima je istinito informisanje na prvom mestu, a obeshrabreni oni koji zloupotrebljavaju svoj položaj, čemu smo svedoci, ne samo u ovom slučaju“, navode iz Tanjuga, u odgovoru N1.

Sa druge strane, Janjićev pravni zastupnik poručuje – optužbe su neosnovane i nema elemenata bilo kog krivičnog dela, a Tanjug će morati da dokaže da ono što je rečeno nije istina.

„To što Tanjug neke vesti nije sam objavio, nego ih je samo preneo, a pre njega su objavili neki drugi mediji ili novinske agencije, uopšte ih ne abolira od odgovornosti da provere istinitost informacija koju prenose. Praktično, ovde se radi o zloupotrebi, odnosno o podnošenju privatne tužbe, pokretanju krivičnog postupka da bi se jednostavno novinari odvratili od bavljenja svojim poslom“, smatra Veljko Milić, pravni zastupnik Stefana Janjića.

Sličnog stava je i urednica portala „Raskrikavanje“ Vesna Radojević, koja i kaže da je i sama uočila da je Tanjug nepouzdan izvor, a pokazatelj da je cilj zastrašivanje pronalazi u samoj tužbi. „Oni kažu – tražimo da se Stefan uslovno kazni na godinu dana, ali nećemo tražiti izvršenje te kazne, ukoliko on tri godine ne bude učinio isto krivično delo. Dakle, ukoliko on tri godine bude ćutao o Tanjugu i njihovom poslovanju, dakle, on neće smeti da kaže da Tanjug laže“, navodi Radojevićeva.

Nema nikakvog smisla napadati one koji pokušavaju da o moru netačnih informacija u medijima javno govore i rade u javnom interesu, napominje predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Norbert Šinković. Na ovo gleda, između ostalog i u kontekstu najavljenih promena Tanjugovog položaja, koji je ugašen od strane Vlade još 2015.

„Akcioni plan, koji se sprema uz Medijsku strategiju, predviđa, to je tek nacrt, da u narednoj godini, u prvom kvartalu 2021. godine se prosto podnese zahtev za brisanje Tanjuga iz registra privrednih društava kao i iz registra medija“, navodi Norbert Šinković iz NDNV.

Upravo status Tanjuga advokata Veljka Milića tera na razmišljanje: „Kako je nečemu što ne postoji povrediti poslovni ugled i kreditnu sposobnost, ali i to će verovatno biti jedna od činjenica o kojima će se raspravljati u ovom postupku“.

A prvo ročište zakazano je za sledeću sredu, u Trećem osnovnom sudu u Beogradu.


Video prilog N1

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend