17. nov 2020.

Tanjug o tužbi protiv Janjića: Kad vas neko lažno optuži mora za to da odgovara

Agencija Tanjug je povodom privatne tužbe koju je podnela protiv urednika Fejknjuz tragača Stefana Janjića zbog izjave koju je u julu ove godine dao na televiziji N1 kada je, između ostalog, rekao da se toj agenciji "ne može verovati jedan kroz jedan", saopštila da u tom slučaju samo štiti svoja prava u zakonom propisanom postupku i pred zakonom ustanovljenim organom.

Foto: Cenzolovka

Agencija Tanjug je u pisanom odgovoru na upit N1 u vezi sa tužbom protiv Janjića, navela da su sve što su imali da kažu o toj temi, već izneli u demantiju koji je dostavljen N1 pre pokretanja sudskog postupka.

„A kada je reč o vašem pozivanju na navodne tvrdnje pojedinih ‘fact chekera’ da tužba može da ih obeshrabri da rade svoj posao, podsećamo da je tužba podneta jer je Tanjug lažno optužen da je autor lažne vesti od urednika portala, koji pretenduje da bude borac upravo protiv takvih vesti. Nadamo se da bi naša tužba i pravedna presuda mogle da obeshrabre lažne ‘fact chekere’, ali i one kojima je u interesu da ih podržavaju“, navodi se u odgovoru Tanjuga.

Dodaje se i da u ovom slučaju nije samo reč o obeshrabrivanju, jer „uz one koji obeshrabruju, uvek postoje i oni koji ohrabruju, iz nekih svojih interesa“.

„Ovde je reč pre svega o tome da ne može niko lažno da vas optužuje, pokušava da ugrozi vaš profesionalni integritet i nanosi vam stetu. Za to mora da se odgovara. Onako kako to zakon propisuje. Na taj način svakako bi bili ohrabreni svi kojiima je istinito informisanje na prvom mestu, a obeshrabreni oni koji zloupotrebljavaju svoj položaj, čemu smo svedoci, ne samo u ovom slučaju“, poručuju iz Tanjuga.

Iz Tanjuga su podsetili i da učesnici sudskih postupaka svoje tvrdnje treba da iznose u sudnici, kao i da je zakonom propisano da je radi čuvanja autoriteta i nepristranosti suda, zabranjeno korišćenje javnog položaja i javno istupanje kojim se utiče na tok i ishod sudskog postupka.

„Zabranjen je i svaki drugi uticaj na sud i pritisak na učesnike u postupku. Tanjug je to pravilo uvek poštovao“, stoji u saopštenju.

Podsetimo, agencija Tanjug podnela je privatnu tužbu protiv urednika Fejknjuz tragača Stefana Janjića zbog izjave koju je u julu ove godine dao na televiziji N1 kada je, između ostalog, rekao da se toj agenciji „ne može verovati jedan kroz jedan“.

Kako je preneo portal Raskrikavanje, Tanjug tvrdi da im je na ovaj način Janjić ugrozio kreditnu sposobnost i traže da se on uslovno osudi na godinu dana zatvora.

Janjićev branilac, advokat Veljko Milić, rekao je za Raskrikavanje da Tanjug želi da preko ove tužbe obeshrabri druge „fact checkere“ da rade svoj posao.

„To što Tanjug traži uslovnu kaznu znači da ne žele da Stefan Janjić izdržava zatvorsku kaznu, nego su zadovoljni samim postojanjem osuđujuće presude. Sve to govori u prilog tome da je pravi cilj podnošenja privatne tužbe u ovom slučaju stvaranje ‘chilling efect’-a“, naveo je Milić.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend