16. okt 2020.

ULUS i NKSS: Sram vas bilo! Ministarstvo kulture i informisanja objavilo najsramnije saopštenje u istoriji te institucije

Udruženje likovnih umetnika Srbije i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije kažu da se ni jedan ministar kulture u svetu nije usudio da govori o “degenerisanoj umetnosti”

Ministar kulture i informisanja Vladimir Vukosavljević (foto: N1 TV)

„Ministarstvo kulture i informisanja je 15. oktobra 2020. godine objavilo najsramotnije saopštenje u istoriji te institucije“, poručuju u današnjem saopštenju Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

„Od Minhena 1937. godine, ni jedan ministar kulture u svetu se nije usudio da govori o degenerisanoj umetnosti“, ističu ove dve organizacije, ukazujući na jučerašnje saopštenje Ministarstva, u kome se kaže i:

„Prikazivanje i afirmisanje skarednih i nemoralnih sadržaja, zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti, s punim pravom izaziva negativne reakcije najvećeg dela javnosti”.

Ili:

“Izložba sa ovako užasavajućim pojedinim radovima nije smela da bude otvorena. Ona delom svog takozvanog andergraund sadržaja pripada ‘podzemlju’ ljudskog duha”.

„Ovakvim saopštenjem, umesto da zaštiti slobodu umetničkog stvaralaštva, Ministarstvo kulture je ohrabrilo huligane da nadalje oni određuju šta je prava, a šta nije prava umetnost i da batinama dele pravdu u pozorištima, u galerijama i na koncertima“, kažu ULUS  i NKSS.

Oni ističu da nije da crtež “Kenjkavac” nije smeo da se desi, već da nije smelo da se desi da u Beogradu skinhedsi ubiju dečaka Dušana Jovanovića, samo zato sto je bio Rom.

Nije da izložba “Kapija – i kad boli, istina je lijek” nije smela da se desi, bombardovanje Tuzle nije smelo da se desi.

Nije da predstava “Srebrenica. Kad mi mrtvi ustanemo” nije smela da se desi, Srebrenica nije smela da se desi, kaže se u saopštenju koje se završava sa:

„Sram vas bilo!“

 

5 komentara za: “ULUS i NKSS: Sram vas bilo! Ministarstvo kulture i informisanja objavilo najsramnije saopštenje u istoriji te institucije

 1. KIKI

  Ok pa ajde onda posto su skinski ubili decaka da mi nacrtamo bebu kojoj cemo zabiti sataru u glavu, nazvati je kenjkavcem, ajde posto je bilo bombardovanje da mi opet nacrtamo bebu sa satarom u glavi i ajde posto se desila Srebrenica da mi nacrtamo bebu sa satarom u glavi i da to nazovemo umetnoscu.Ma dajte vise bre sa tim forama dosta. ONO NIJE UMETNOST ONO JE ODVRATNOST.

  16. окт 2020. at 12:28
  • Makresnac

   ma nebitno je sta ti imas da kazes, jer svakako nit si kad bio na nekoj izlozbi, kao ni na ovoj, posto je jedino za sta si se uhvatio crtez bebe sa satarom u glavi, ono sto mediji objavljuju. Ne svidja ti se, to je potpuno ok, cepanje umetnickih radova, crteza u koje je neko ulozio, trud, vreme ideju je nedopustivo. Mozda da krenemo da palimo biblioteke po Srbiji, da nikako ne dozvolimo da se siri individualno misljenje, samo kolektivna svest i fasizam.

   19. окт 2020. at 11:47
 2. Bojan Bosiljčić

  Stvarno je tužno čitati i ministarska a i komentatorska tumačenja spornog crteža. A radi se o veoma jasnoj oštroj kritici preovlađujućeg vaspitnog modela u našoj brdovitoj zemlji. Dakle, kada imate majke koje bacaju neželjenu bebu u kontejner, kada imate muževe koji svim oružjima prebijaju i ubijaju svoje žene a i decu, onda je očekivana reakcija jednog karikaturiste da tu situaciju žigoše crtežom u kome „savetuje“ da se kenjkavcu koji mnogo plače presudi sekirom. Ovaj crtež je, dakle, nalik na Makijavelijevog „Vladaoca“, ustvari vrlo jasna kritika ovog podivljalog društva i svih nas koji u takvom društvu živimo a baš se mnogo i ne trudimo da ga promenimo.Reakcija ministarstva u kojem je jedan A. Gajović državni sekretar je predvidljiva fašistoidna paškvila koja jasno ukazuje smer u kojem će se društvo, brže, bolje & jače kretati dalje.

  20. окт 2020. at 22:12
 3. DD

  Jedini posten i moralan medju ministrima je ovaj covek.

  21. окт 2020. at 09:51
 4. dd

  „Шта би се десило да је на изложби уместо бебе био ЛГБТ лик са секиром у глави? “

  Владимир Димитријевић

  21. окт 2020. at 10:18

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend