28. avg 2017.

Na Balkanu ove godine 63 pretnje i napada na novinare

Od početka godine, u zemljama Zapadnog Balkana zabeležene su 63 pretnje i fizička napada na novinare, saopštila je danas Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova.

Regionalna medijska udruženja koja su deo ove platforme, osudila su napade i pritiske na novinare koji su se poslednjih dana dogodili u Hrvatskoj, Makedoniji i na Kosovu.

U saopštenju Regionalne platforme precizirano je da je reč o slučajevima koji su se u skorije vreme dogodili u Slavonskom Brodu, Skoplju i Partešu.

U sredu, 23. avgusta, u Slavonskom Brodu fizički su napadnute novinarke Višnja Ružojčić sa HRT-a i Aleksandra Primorac sa portala SBplus.

Prema navodima portala SBplus, novinarke Primorac i Ružojčić su izveštavale o pucnjavi prethodne noći u kojoj je teško ranjen jedan građanin. Tim povodom, novinarke su se zatekle ispred ugostiteljskog objekta „Hajduk“ u Slavonskom Brodu, kada je nepoznati muškarac fizički nasrnuo na njih, psovao ih i pokušao da Višnji Ružojčić istrgne kameru.

Novinarke su o napadu obavestile Policijsku upravu Brodsko-posavsku, koja je odmah reagovala.

Istog dana, u sredu 23. avgusta, u Skoplju je fizički napadnuta novinarska ekipa Nova TV dok je izveštavala o akciji prikupljanja potpisa protiv izgradnje izbegličkih kampova u Makedoniji.

„Na izveštače te medijske kuće nasrnuo je predstavnik građanske inicijative koja je organizovala prikupljanje potpisa. Ohrabrujuća je hitna reakcija policije koja je odmah identifikovala napadača, pozvala ga na informativni razgovor i najavila krivičnu prijavu zbog nasilništva“, navedeno je u saopštenju reginalnih medijskih udruženja.

Takođe 23. avgusta, dogodio se incident i u Partešu, na Kosovu, gde je policija privela troje građana ruske nacionalnosti, među kojima su, prema nezvaničnim informacijama, dvojica novinara iz Estonije i Letonije. Oni su posle višečasovnog zadržavanja pušteni iz pritvorske jedinice i protiv njih nije pokrenut nikakav krivični ili prekršajni postupak. To je potvrđeno iz policijske uprave za region Gnjilana, ali javnosti nisu poznati razlozi za pritvaranje novinara.

Regionalna platforma pozvala je lokalne institucije da primjenjuju međunarodne standarde za zaštitu novinara, njihovu sigurnost i slobode izražavanja.

„Platforma poziva vlasti, policijske i pravosudne organe u svim državama zapadnog Balkana da novinarima i medijima omoguće slobodan i bezbedan rad“, navedeno je u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Udruženje/udruga BiH novinari, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend