10. apr 2020.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana osudila pretnje redakciji Direktno.rs

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednost novinara oštro je osudila pretnje upućene redakciji srpskog portala Direktno.rs i pozvala na brzu istragu i sankcionisanje počinioca, uz apel da se državni zvaničnici uzdrže od etiketiranja medija i novinara.

Portal Direktno.rs je 7. aprila, primio e-mail u kojem je pisalo „treba vas sve pobiti i uništiti“.

Urednik portala Igor Velimirović rekao je Nezavisnom udruženju novinara Srbije da je prijavio pretnju i da je policija postupila profesionalno i pokrenula istragu, dodaje se u saopštenju.

Targetiranje novinara i medija od nosilaca državnih funkcija u Srbiji nije novost i, nažalost, prisutno je i sada u vreme najveće globalne krize, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrozić.

Tokom 23 dana vanrednog stanja zbog pandemije kovida-19 NUNS je registrovao 11 pretnji, dok ih u prva tri meseca ove godine bilo osam.

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara podseća najviše zvaničnike Srbije da njihove reči odjekuju među građanima i da se moraju uzdržati od verbalnih napada i pritisaka na medije.

Osudom ove pretnje i promenom trenutnog diskursa, oni svojim primerom mogu dovesti do povećane bezbednosti novinara u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend