29. nov 2021.

Na razgovor u policiju pozvan izveštač Vranje News-a zbog praćenja protesta

Inspektori u civilu Policijske uprave u Vranju banuli su u kasnim popodnevnim satima na kućnu adresu izveštača-fotoreporterke Vranje News-a Milene Dimić sa nalogom da je privedu na informativni razgovor, ali ona nije mogla da napusti stan jer je bila sama sa malom decom.

Umesto toga, Dimićevoj je uručen poziv za informativni razgovor, sa naznakom da se u najkraćem roku javi radi davanja iskaza u Policijsku upravu Vranje, a u vezi sa protestom koji je u subotu održan u Vranju zbog izmena Zakona o referendumu.

Inspektori su navodno bili vidno iznenađeni saznanjem da je Dimićeva obavljala novinarski zadatak na predmetnom događaju, iako je nosila press legitimaciju na vidnom mestu i legitimisala se policajcima i inspektorima kao novinar-fotoreporter redakcije Vranje News.

U pozivu piše da je osnov za poziv na razgovor član 288, stav 1 Zakonika o krivičnom postupku, a da se „građanin poziva radi prikupljanja obaveštenja u predistražnom postupku zbog krivičnog dela iz člana 290 Krivičnog zakonika Republike Srbije – ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom (vidi okvir).

Dok ovo javljamo, oko 18 časova u sredu, redakciji Vranje News-a javljaju se učesnici protesta u Vranju kojima su uručeni slični pozivi sa informacijama da im je zakazano saslušanje u policiji sa oznakom „hitno“.

Protest zbog izmena Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji održan je u subotu u Vranju na dve lokacije, čime su se i građani ovog dela zemlje pridružili građanskom buntu koji je u vezi sa ovim problemom istog dana iskazan širom Srbije.

Na građansku inicijativu petnaestak građana iz Vranja i okoline najpre su pokušali blokadu prilaznog puta kod naplatne rampe kod ulaza u Vranje, ali su ih u tome sprečile jače snage policije koja je na lice mesta došla sa desetak vozila i više od trideset policijskih službenika.

Kasnije je održan kraći performans sa dvominutnim prekidom saobraćaja u centru Vranja.

Uskoro opširnije…

Ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom

Član 290 Krivičnog zakonika

(1) Ko uništenjem, uklanjanjem ili težim oštećenjem saobraćajnih uređaja, sredstava, znakova ili uređaja za signalizaciju ili zaštitnih i odbojnih ograda koji služe bezbednosti javnog saobraćaja na putevima, davanjem pogrešnih znakova ili signala, postavljanjem prepreka na saobraćajnicama, zaustavljanjem prevoznog sredstva u železničkom saobraćaju protivno propisima ili drugi sličan način tako ugrozi javni saobraćaj da time dovede u opasnost život ili telo ljudi ili imovinu većeg obima,
kazniće se zatvorom do tri godine.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno iz nehata, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend