04. dec 2021.

Napadi na novinare tokom protesta

Uoči i tokom današnjih protesta građana, novinari širom Srbije zastrašivani su, napadani ili ometani dok su izveštavali.

Protest u Novom Sadu (foto: Denis Kolundžija / Cenzolovka)

Zastrašivanje urednika i novinarke portala VranjeNews

Jutros su se na vratima doma Dejana Dimića i Milene Dimić, urednika i novinarke redakcije Vranje News, pojavili pripadnici vranjske policije. Novinarku su upozorili da se ne pojavljuje na današnjem protestu i da „ukoliko ne posluša savet može dobiti krivičnu prijavu”.

Dimić su i prošle subote, nakon protesta, pozvali na informativni razgovor, a potom je pustili kući uz izvinjenje i obrazloženje da je u policiju pozvana greškom.

Upozorenje novinarima u Jagodini

Jagodinska policija upozorila je danas Gorana Jevremovića, urednika portala Central Media, da ne ide na blokadu puteva, dodavši da „imaju ovlašćenja da ga upozore da danas poštuje javni red i mir“.

Video možete pogledati ovde.

Jevremović je za N1 kazao da su policajci njegovu saradnicu nazvali „kolovođom” blokade puta Kragujevac-Jagodina prošle subote, i danas uznemiravali njenu majku, ulazili joj u stan, koristili fiksni telefon… Prošle subote, dodaje Jevremović, njega i koleginicu su legitimisali, nakon čega su dobili i prekršajni nalog, iako su radili novinarski posao.

Novinara CINS-a sprečavali da snima

Na Tviter profilu Centra za istraživačko novinarstvo (CINS), objavljen je snimak na kom se vidi kako je jedan čovek pokušao da spreči CINS-ovog novinara da snima dešavanja na protestu.

Novinar FoNet-a napadnut na Novom Beogradu

Novinara FoNet-a Davora Lukača napali su danas nepoznati muškarci tokom izveštavanja sa protesta na Novom Beogradu.

Lukač je rekao da je fotografisao nekoliko nepropisno parkiranih automobila, kada su petorica muškaraca skočila na njega i počela da ga guraju.

Jedan od njih sprečio je da ga pretuku, rekavši im da stanu, jer „će se videti kada ga udare“.

Povređen snimatelj u Novom Sadu

Jedan snimatelj povređen je, tokom protesta na Mostu slobode u Novom Sadu, javlja portal 021.

Snimatelj je povređen nakon što su „navijači i provokatori gađali građane kamenicama” i koristili biber sprej.

Napadnuta ekipa TV Valjevo plus

Tokom izveštavanja sa protesta u Valjevu, ekipu TV Valjevo plus napao je jedan čovek. On je, naime, prvo pokušao da se probije kolima kroz okupljene građane, a potom udario kameru ove televizije i onesposobio je.

Ekološki ustanak na Slaviji (foto: Perica Gunjić / Cenzolovka)

NUNS i NDNV TRAŽE ZAŠTITU NOVINARA I NOVINARKI

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su danas pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da omoguće rad novinarima i novinarkama koji izveštavaju u najavljenim protestima i blokadama ulica.

Ukoliko u toku protesta ili nakon toga doživite bilo kakav incident, pozivamo vas da to bez odlaganja prijavite udruženjima na:

NUNS 066/8822 008 (Marija Babić, pravnica) ili 066/8822 006 (Rade Đurić, pravnik)

NDNV 064 9288 740 (Veljko Milić, advokat)

Napomena: Tekst je dopunjen 06.12.2021. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend