13. jul 2019.

Naprednjaci novinarski posao izjednačavaju sa ugrožavanjem bezbednosti države

Grupa medija i nevladinih organizacija pozvala je Vladu i Skupštinu Srbije da ne koriste institucije za obračun sa nezavisnim medijima i organizacijama civilnog društva.

Povod za obraćanje javnosti je govor Aleksandra Martinovića, šefa poslaničkog kluba Srpske napredne stranke, u kome je novinare optužio da pitanjima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama ugrožavaju bezbednost države.

Da li državne institucije treba da odgovaraju na pitanja koja im novinari šalju po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja? Ako pitanje šefa poslaničke grupe naprednjaka Aleksandra Matinovića, odgovor je ne, a objašenje je izneo tokom rasprave o godišnjem izveštaju Povernika.

„Vi ste u stvari bili služba i ekspozitura raznih CINS-ova, KRIK-ova, BIRN-ova, BIRODI-ja, Nataše Kandić, Nemanje Nenadića, i tako dalje.. Koji su ustvari tražili od nadležnih držvnih organa u najvećem broju slučajeva , bezednosno vrlo osetljive podatke“, naveo je Martinović.

Tumčenje poslanika Martinovića da se traženjem infomacija od javnog značaja ugrožava bezbednost države, navelo je redakcije CINS-a, BIRN-a, Istinomera, nedeljnika Vreme, N1 i organizije Transparentnost i CRTA da javno zatraže da prestane targetiranje nezavisnih medijima i organizacija civilnog društva.Novinarka BIRN-a Tanja Maksić podseća da je slobodan pristup informacijama garantovan Ustavom i zakonom.

„Aposlutno je opasno. Mislim da u ovom slučaju poslanik Martinović izigrava dobrog partijskog vojnika, i da zapravo ne razume ili se pravi da ne razume šta je posao novinara, posao novinara jeste da traži infomarcije ili da pita“, podseća Maksić.

Na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja tražili su se, između ostalog, odgovori o rušenju u Savamali, diplomi Siniše Malog, prodaji JAT-a i PKB-a.

To ne bi trebalo da budu informacije koje bi mogle da ugroze bezbednost zemlje, smatra poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić.

„To (dostupnost informacija) bi doprinelo razvoju društva, jer bi se odnosilo na pobljšanje borbe protiv organizovanog kiminala i korupcije“, kaže on.

Nerazumevanje nezavisnih institucija, nerazumevanje šta je posao novinara, ali je poruka jasna, ocenjuje poslanica DS-a Gordana Čomić.

„To je jasna poruka, nemoj nikavu reč kritike da mi uputiš, jer ako mi uputiš, ja tebe u tabloide, ja tebe u govor narodnih poslanika, ja tebe blatom, pa posle katranom i perjem“, upozorava Čomić.

Od šefa poslaničke grupe naprednjaka Aleksandra Martinovića nismo dobili odgovor kako bi tražene informacije uticale na bezbednost zemlje. Izjavu je obećao, ali je sve samo na obećanju i ostalo.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend