02. mar 2022.

Nastavljeno suđenje zbog pretnji novinarki Jeleni Zorić (VIDEO)

U Drugom osnovnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje advokatu Svetislavu Bojiću po prijavi novinarke Insajder televizije Jelene Zorić zbog ugrožavanje sigurnosti. Nakon još jednog ročišta, njen pravni zastupnik advokat Dragoljub Đorđević imao je, kako kaže, „mučan utisak“ nakon iznošenja odbrane Bojića, ali je i pohvalio što je sudija zakazala nastavak suđenja u relativno kratkom roku.

Jelena Zori, snimak ekrana: Nova S

„Smatram da su na svaki način pokušali da omalovaže novinarku Jelenu Zorić, pokušali su na neki način da je ponize što je ostavilo po meni jako loš utisak i na sud. Lično se pitam zar je trebalo da prođe dve godine a da se još uvek nismo suočili sa istinom i sa pravdom, pogotovo kada je u pitanju pravo na informisanje i sigurnost novinara“, istakao je Đorđević.

Svedočenje je trajalo oko 2 sata u kojma je danas u ulozi svedoka i oštećene Zorić ispričala kako je dobijala pretnje i istakla da se pridružuje krivičnom gonjenju Bojića. Na kraju je dodala i da ne zahteva materijalnu nadoknadu.

Prema optužnom predlogu, Bojić, koji je branilac optuženog Predraga Koluvije u slučaju „Jovanjica“, krajem decembra 2020. godine uputio je pretnje Jeleni Zorić, poručujući joj da „niko nije dobro prošao ko se o Koluviju ogrešio“.

Podsetimo, okrivljeni Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije, optuženog da je na imanju svoje firme „Jovanjica“ uzgajio više od tone i po marihuane, 28. decembra prišao je novinarki Zorić, dok je radila svoj novinarski posao zajedno sa snimateljem, i rekao: „Molim Vas budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim ‘Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića’“.

Đorđević dodaje i da slučaj Zorić nije jedini o kome možemo da govorimo kada je u pitanju bezbednost novinara u Srbiji.

Bojić je tada za Tanjug potvrdio da je sa novinarkom Zorić razgovarao 28. i 29. decembra ispred zgrade Specijalnog suda, ali o tome koliko je Koluvija dobar čovek. Iako je Zorić pretnje prijavila već 29. decembra, tužilaštvo je tek 23 dana kasnije, tačnije 21. januara 2021. godine, tražilo video materijal sa kamera zgrade Specijalnog suda. U dopisu sudske straže tužilaštvu od 25. januara stojalo je da se video materijal sa kamera upravo čuva 23 dana.

Sledeće ročište je zakazano za 12 april.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend