23. mar 2023.

Oslobađajuća presuda za pretnje novinarki Jeleni Zorić presedan: Kakva se poruka šalje javnosti?

„Niko nije dobro prošao ko se o Koluviju ogrešio“, rečenica je koju je Svetislav Bojić, advokat Predraga Koluvije, uputio novinarki Jeleni Zorić u decembru 2020. godine, a za koju je sud procenio da ne predstavlja pretnju. Sagovornici Danasa i stručna javnost jednoglasni su oceni da je ova presuda skandalozna, da šalje poruku da su pretnje dozvoljene, te da novinari mogu da se zastrašuju bez ikakvih posledica.

Tužilaštvo je za Bojića tražilo osam meseci zatvora, odnosno tri godine uslovno. Oni su sudu dostavili pisanu završnu reč u kojoj navode da treba u obzir uzeti ceo kontekst u kom se događaj odigrao.

Obrazlažući oslobađajuću presudu, sutkinja Dragana Branković je rekla da ono što je Bojić izrekao ne predstavlja direktnu pretnju po život i telo novinarke. Branković je dodala da ono što je advokat izrekao u razgovoru s novinarkom ipak nije u skladu sa advokatskim kodeksom i da je Bojić svojim ponašanjem grubo prekršio kodeks profesionalne etike advokata, ali da se sud time neće baviti.

Advokat Vladimir Todorić kaže za Danas da se ne slaže sa stavom suda da pretnja mora biti direktna.

– Ona može biti izražena metaforom, grimasama, simbolima i slično. Stvar je kako subjektivnog osećaja lica kome se preti tako i ocene suda da li indirektna pretnja može da se shvati kao takva, a najvažnije je to da li je lice koje izriče indirektnu pretnju svesno mogućnosti da će to što je rekao biti shvaćeno kao pretnja – pojašnjava Todorić.

On se nada da će ova presuda biti preinačena “jer ovakva praksa ako bude potvrđena može biti izvor konstantnih pretnji”.

– Advokat Bojić je nedavno pred celokupnom javnošču pretio tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Paunović na maltene isti način. On je malo advokat a malo prenosilac pretnji. Verovatno računa na političku zaštitu. Sramota je što Advokatska komora ne reaguje na ovakve stvari ali oni nažalost reaguju na malo toga – ističe Todorić.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić oslobađajuću presudu Koluvijinog advokata ocenjuje kao skandaloznu.

– To je skandalozna odluka kojom se šalje poruka da institucije štite kriminalce, a ne građane. Svima je jasno da poruka od Koluvijinog advokata koja je upućena Jeleni Zorić jeste pretnja, ali je očito sudu važnija poruka Vučićevog režima da je Koluvija pod zaštitom vlasti, od pretnji novinarki. Jelena Zorić je najzaslužnija što je javnost upoznata sa najvećim slučajem proizvodnje kanabisa u Evropi, u koji su umešani i pripadnici države i vlasti – naglašava Aleksić za Danas.

Advokat Ivan Ninić kaže da je u sudskoj praksi primetan trend oslobađajućih sudskih odlukama u predmetima u kojima status oštećenog imaju novinari, zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti.

– Sa druge strane, u predmetima u kojima se takve pretnje upućuju predsedniku države Aleksandru Vučiću, donose se osuđujuće presude, pri čemu on kao oštećeni nikada i ne bude ni saslušan. Neujednačena sudska praksa i dvostruki aršini u pravosuđu su vetar u leđa svima koji misle da mogu bez posledica da prete novinarima – ukazuje Ninić.

Naš sagovornik veruje da ova presuda neće uplašiti, a ni zaustaviti Jelenu Zorić, već da će joj biti najveći podstrek da se još intezivnije bavi „Jovanjicom“ i drugim aktelnim temama iz sfere organizovanog kriminala i sistemske korupcije.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić navodi za Danas da mi, novinari, nismo ni advokati, ni tužioci, ni sudije, “mi samo možemo da vidimo, čujemo i doživimo reči koje nam drugi upućuju.

– Ako nam neko uputi reči koje doživimo kao pretnju, koje izazivaju strah, strepnju, nesigurnost da svoj posao možemo da radimo bezbedno, smatramo da je nužno da o tome obavestimo javnost i da tražimo zaštitu od nadležnih institucija. Može biti da našu poruku pravosudni sistem oceni kao nedovoljno jaku da stekne status pretnje, ugrožavanja sigurnosti, ali onda na nadležnima ostaje odgovornost ukoliko se pokaže da im procena nije bila dobra – naglašava Ćirić.

On dodaje da ni u snu ne želi da se koleginici Zorić nešto loše desi, ali ukoliko do toga, “ne daj bože, dođe”, jasno je ko će snositi veliki deo odgovornosti.

– Naše je da upozorimo i tražimo zaštitu, onaj ko se o naše apele ogluši, ne šalje dobru poruku – poručuje Ćirić.

Inače, prema podacima UNS-a, prošle godine je bilo duplo više napada, pretnji i pritisaka na novinare, nego pretprošle. U 2022. ih je bilo 140, a godinu dana pre toga, 70. Sudskom praksom kojom se oslobađaju oni koji prete novinarima, ovi brojevi će se samo povećati.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend