22. mar 2023.

„Odluka suda u vezi sa pretnjom advokata Koluvije Jeleni Zorić je skandalozna“

Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija ocenila je u emisiji N1 Studio Live da je odluka suda u vezi sa pretnjom advokata Koluvije Svetislava Bojića Jeleni Zorić skandalozna. "Ono što je advokat rekao Jeleni Zorić uliva strah u kosti, i to je nešto što se nastavilo. Pretnje stigle i od Koluvijinog kuma, kao i od osobe koja je bila na poternici, a koja je slala pretnje preko društvenih mreža", istakla je Stevanović.

Snimak ekrana, N1

Govoreći o sigurnosti novinara kojima se preti, ocenjuje da im ne preostaje ništa drugo sem da se relociraju kao Marko Vidojković, ili da nastave, i da samim tim ugroze svoju ličnu bezbednost. Podseća i da je Slavko Ćuruvija bio žrtva pretnji, pre nego što su ga ubili.

Podsetimo, advokat Svetislav Bojić, koji brani Predraga Koluviju optuženog su slučaju „Jovanjica“, oslobođen je pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu po optužbi za pretnje upućene novinarki Jeleni Zorić, odnosno za krivično delo ugrožavanje sigurnosti novinara, saopštila je Balkanska istraživačka mreža Srbije. Bojić je Jeleni Zorić poručio: „Niko nije dobro prošao, ko se o Koluviju ogrešio“.

Stevanović je rekla da u međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom novinara postoji velika zabrinutost situacijom u našoj zemlji, kao i u Republici Srpskoj.

„Mi idemo jedan korak napred, dva koraka nazad. Juče smo pozdravljali presudu Dragoljuba Simonovića i njegovih saučesnika u paljenju kuće Milana Jovanovića, a danas imamo oslobađajuću presudu za nešto što po nama svakako jeste pretnja. Dosadili smo sami sebi, jer godinama pričamo o situaciji između tužilaštva i sudova, gde sudovi zapravo traže da pretnja bude direktna, ostvariva, da izaziva posledicu, i u tom smislu sve što je rečeno u kondicionalu, sve što nije direktno: ‘Ubiću te, prebiću te’, biva odbacivano kao nešto što nije pretnja“, objašnjava Stevanović.

Prema njenim rečima, i samo tužilaštvo jako često odbacuje ovakve pretnje u kondicionalu, anticipirajući unapred da će sudovi na kraju osloboditi.

„Novinari ostaju nezaštićeni, i zbog toga imamo slučaj Marka Vidojkovića, koji je nakon dvogodišnje serije pretnji relociran iz Srbije, jer ovde sistem nije u stanju da ga zaštiti“, navela je Stevanović.

Podseća i da su slične pretnje predsedniku završavale na potpuno drugačiji način.

„Imali smo primere gde su obične psovke na tviteru završavale višemesečnim pritvorom i osuđujućim presudama. Pravosnažnih sudskih presuda za pretnje predsedniku ima dva i po puta više nego pretnji novinarima.  To je poražavajući podatak“, zaključuje sagovornica N1.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend