18. dec 2017.

NDNV: Ugraditi u zakon pravila u slučaju napada na novinare

Medijski eksperti Nezavisnog društva novinara Vojvodine zatražili su od zakonodavaca u Srbiji da na zakonski nivo podignu Pravila za hitno postupanje u slučaju napada na novinare, koja su predviđena Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara.

Oni su ocenili da bi ugrađivanje tih pravila u zakone predstavljalo bolju garanciju da će se u potpunosti i efikasno primeniti Sporazum, jer je to osnovni preduslov da se novinari ohrabre da prijavljuju pretnje koje su mnogobrojne, i da dođe do upostavljanja međusobnog poverenja između novinara i medija, i institucija nadležnih za slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara, navodi se u publikaciji „Novinari između slobode i odgovornosti“, koju je danas objavio NDNV.

Taj Sporazum su krajem prošle godine potpisali predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, MUP-a Srbije i novinarskih i medijskih udruženja i asocijacija, ali je nedavno većina udruženja zamrzla svoj status u Radnoj grupi, jer su nezadovoljni sprovođenjem Sporazuma.

Eksperti NDNV-a su dodali da je potrebno unaprediti efikasnost Stalne radne grupe za bezbednost novinara kroz uspostavljanje pozicije tehničkog koordinatora, zatim uspostaviti operativnu podršku u MUP-u koja bi bila dostupna novinarima u hitnim situacijama, kao i precizno definisati koja se krivična dela učinjena na štetu novinara, a u vezi sa poslom koji obavljaju, ubrajaju u kategoriju krivičnih dela kojima se Stalna radna grupa bavi.

Potrebno je i ujednačiti praksu u postupanju pravosuđa u slučajevima napada, pretnji i zastrašivanja, neophodno je preduzeti mere da bi napadi, pretnje i drugi oblici ugrožavanja medijskih sloboda, odnosno novinara i drugih medijskih aktera, bili praćeni adekvatnom i efikasnom istragom i sudjenjem.

Neophodno je da se precizno definišu interne procedure funkcionisanja, odnosno da se usvoji Pravilnik o radu Stalne radne grupe.

Preporučili su i da se organizuju zajedničke obuke sudija i novinara, da bi se bolje međusobno upoznali, bolje se razumeli i imali više poverenja jedni u druge.

Ocenili su da bi podnošenje tužbe za naknadu štete protiv medija trebalo usloviti prethodnim obraćanjem radi mirnog rešenja spora. Ukazuju da bi prilikom odmeravanja visine naknade štete trebalo voditi računa i o tome da li bi njena visina ugrozila rad medija, a zalažu se da se prilikom donošenja presude kao dokazi uzmu u razmatranje i odluke Komisije za žalbu Saveta za štampu u vezi sa tuženim medijima.

U vezi s tužbama protiv medija po Zakonu o autorskim i srodnim pravima, eksperti NDNV-a su ocenili da je potrebno inicirati pregovore udruženja novinara i fotografa radi usaglašavanja cenovnika.

Publikacija „Novinari između slobode i odgovornosti“ nastala je u okviru projekta „Medijske slobode i sudska praksa“ koji je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Ona sadrži i statistiku o postupcima protiv medija vode na osnovu Zakona o javnom informisanju i medijima, na osnovu Zakona o autorskim i srdonim pravima, kao i o krivičnim prijavama za ugrožavanje bezbednosti novinara.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend