12. maj 2020.

Ničić: Kolege u RTK 2 nisu slobodne da rade svoj posao, Srbima po Ustavu pripada nezavisan TV kanal

Predsednik Udruženja novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić rekao je za Kosovo Onlajn da osuđuje najavu direktora RTK da će kazniti srpsku novinarku Aleksadru Dogandžić, zato što je u programu upotrebila naziv Kosovo i Metohija, ukazavši da je nedopustivo da direktor javno disciplinuje novinare i preti im preko medija.

„To što direktor RTK preti svojim radnicima da će ih sankcionisati zbog tog izraza nije ništa novo, to je samo jedan od nekoliko primera. Naše kolege u RTK 2 nisu slobodne da rade svoj posao. Ako u RTK postoje nekakvi propisi kad su ti termini i izrazi u pitanju, onda bi taj dokument direktor RTK trebalo da dostavi svim zaposlenima, kako bi ljudi znali šta smeju da govore, a šta ne smeju. A ne da ovako javno disciplinuje novinare i da im preti preko medija. Zna se kako se unutrašnje stvari u jednoj firmi rešavaju. A ne da se preko medija poziva na linč pojedinih novinara“, rekao je Ničić.

On je istakao da mu nije poznato da je Ustavom Kosova zabranjeno da se koristi naziv Kosovo i Metohija, ali je video da u kosovskom Ustavu u članu 59 stav 11 jasno piše da se Srbima na Kosovu mora obezbediti frekvencija za nezavisan televizijski kanal na srpskom jeziku, na celoj teritoriji Kosova.

„Srbi taj kanal do danas nisu dobili, iako je to ustavna obaveza Kosova i deo Ahtisarijevog plana. Pojedini na Kosovu žele da predstave da je to RTK 2, ali to nije ono što Srbima pripada po Ustavu Kosova“, rekao je Ničić.

Ukazao je da se u ovom slučaju vodi neprimerana kampanja protiv novinarke Aleksandre Dogandžić, te da albanski mediji „gotovo pozivaju na linč“, iako se, kako je naveo, „ona izvinila i rekla da je bila u pitanju nenamerna greška“.

„Naše udruženje ima advokata i mi smo za naše članove, ali i druge novinare koji su ugroženi, otvoreni za pravnu pomoć. Videćemo da li će ova kampanja da prestane. Očekujemo podršku kako međunarodnih novinarskih udruženja, tako i udruženja novinara iz Prištine“, precizirao je Ničić.

Direktor kosovskog Javnog servisa Ngađim Kastrati najavio je da će preduzeti sankcije protiv novinarke RTK2 Aleksandre Dogandžić koja je u programu koristila izraz Kosovo i Metohija koji, kako je on naveo, nije dozvoljen Ustavom Kosova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend