04. jun 2023.

„Nogom u koleno“: Kako je Velja Ilić pre 20 godina reagovao na pitanje novinara televizije Apolo?

Dnevni list Danas je pre 20 godina pisao o jednom incidentu koji se dogodio tokom snimanja emisije „Specijalni intervju“ na novosadskoj televiziji, Apolo a čiji su glavni akteri bili predsednik Nove Srbije, Velimir Ilić i novinar te televizije Vladimir Ješić.

Poslednjih godina svedoci smo toga da su novinari česta meta pretnji i napada uglavnom od strane podržavaoca vlasti ali i od strane pripadnika vladajuće stranke.

Da na ovim prostorima, odnos političara prema novinarima nikad nije bio previše dobar govori i tekst objavljen pre 20 godina na naslovnoj strani Danasa pod naslovom „Nogom u koleno zbog novinarskog pitanja“.

Tekst govori o situaciji kada je lider stranke Nova Srbija, Velimir Ilić napao novinara novosadske televizije Apolo Vladimira Ješića tokom snimanja emisije „Specijalni intervju“ u prostorijama ove stranke.

"Nogom u koleno": Kako je Velja Ilić pre 20 godina reagovao na pitanje novinara televizije Apolo? 2
Foto: screenshot/Klub čitalaca Danasa

Velimir Ilić je novinara i autora ove emisije Vladimira Ješića udario nogom u koleno, a udarac je usledio nakon novinarskog pitanja o fabrici duvana u Čačku i pitanja „Da li je vaš brat Strahinja Ilić“.

Ješić je tada, neposredno nakon ovog incidenta za Danas izjavio da je šokiran Ilićevom reakcijom koja ugrožava svaki vid dostojanstva građana, a naročito novinara.

„Vođen novinarskom maksimom da ne postoje loša pitanja već samo loši odgovori vodili smo oštar razgovor o trenutnoj aktuelnoj situaciji u zemlji i o, kako je gospodin Ilić rekao „balgostanju“ u Čačku. Posebno sam želeo da akcentujem priču o fabrici duvana u Čačku. Kada sam mu pomenuo ime Strahinje Ilića skočio je sa svoje stolice i grubo me šutnuo nogom u koleno nakon čega me je psovao i vređao“, rekao je tada za Danas Ješić.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Tada agresivnog Ilića umirila je neka žena iz njegovog kabineta koja mu je glasno rekla: „Ovo nam nije trebalo!“.

Ješić je u trenutku davanja izjave za dnevni list Danas konstatovao da je još uvek prerano govoriti o tužbi protiv Ilića.

„Ne bih želeo da se ovaj slučaj koji ima mnogo veću dimenziju od obične građanske tužbe personalizuje, jer Ilić nije udario mene privatno, već novinara koji je radio svoj posao. Ovde je ključno pitanje šta će učiniti kolege iz moje branše da bu budućnosti zaštitili sebe prilikom obavljanja posla“, izjavio je tada Ješić i napomenuo da se nadao da su napadi na novinare relikt prošlosti.

Novianar Danasa je u noći kada se dogodio ovaj incident nekoliko puta okrenuo broj Velimira Ilića pokušavajući da dobije drugu stranu, ali do izjave nije uspeo da dođe jer je Ilić bio nedostupan.

Društvo novinara očekuje krivičnu prijavu 

Tadašnji predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Petar Petrović je povodom ovog incidenta izjavio da od policije očekuje da podnese krivičnu prijavu protiv Velimira Ilića.

„Insistiraćemo a policijski organi završe svoj deo posla i nakon toga podnesu prijavu Protiv Ilića, jer postoji i video snimak njegovog napada na Ješića“, rekao je tada Petrović.

On je tada naveo i da je Ješić mald novinar koji je u vreme Miloševićevog režima bio najčešće hapšeni aktivista „Otpora“ u Novom Sadu.

„Ješić ni u policiji nije tako prošao, kako je večeras prošao sa gospodinom koji je osnovao DOS, zaklinjao se u demokratiju i obećavao jednaku pravdu za sve“, zaključio je tada Petrović u izjavi koju je dao za agenciju Beta, neposredno nakon incidenta.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend