08. feb 2019.

Nova akcija zastrašivanja novinara: „Vlast se uzrujala zbog protesta i kreće svim silama na neprijatelje“

Predsednik i programski urednik NDNV, Nedim Sejdinović i Dinko Gruhonjić, najnovije su mete opskurnog portala istraga.rs, specijalizovanog za blaćenje, pored ostalih, i nerežimskih novinara.

Organizovana akcija zastrašivanja – ovako predsednik NDNV Nedim Sejdinović ocenjuje najnoviju, sa opskurnih portala i Fejsbuk stranica iniciranu seriju napada na njega, kao i na druge predstavnike tog udruženja, pa i na samo udruženje.

„Očigledno je da se vlast uzrujala zbog protesta, pa kreće svim silama na ’neprijatelje’“, kaže Sejdinović za Cenzolovku, podsećajući da je i tokom protesta u proleće 2017. bio meta „užasne serije pretnji i napada“. „U pitanju je nesumnjivo organizovana akcija zastrašivanja i očigledno je da su za te potrebe aktivirani neki ljudi.“

Nakon što je opskurni i isključivo za blaćenje stvoreni portal istraga.rs pre dva dana NDNV nazvao udruženjem „koje okuplja novinare s prostora Vojvodine kojima su ideje separatizma bliske“, a Sejdinovića, programskog urednika NDNV Dinka Gruhonjića i kolumnistu portala Autonomija Igora Besermenjija „vojvođanskim separatistima“, zbog čega su reagovali NDNV i NUNS, danas je Fejsbuk stranica „Srbija NAŠA zemlja“ ponovila tu optužbu na račun Sejdinovića, uz dodatak da je i „islamski fanatik“ i da „prezire Srbiju i Srbe“.

Sa te iste Fejsbuk stranice pre godinu dana, kroz sponzorisanu objavu, pokrenuta je hajka na glavnog urednika agencije Beta Dragana Janjića, kojem su danima nakon toga upućivane pretnje, čak i one smrću. Prvo osnovno tužilaštvo u tome, međutim, nije videlo ugrožavanje Janjićeve sigurnosti.

U komentarima ispod posta, u kojima je ponovljeno da je „Sejdinović u žižu javnosti dospeo pre nekoliko godina kada je na svom ličnom Fejsbuk profilu pravio šale i izvrtao ruglu pravoslavne praznike“, i u ovom slučaju nanizale su se uvrede, ali i pretnje, poput one „pa šta je tu problem staviti čovjeka na ona vješala što nosaju po ulicama“.

Identične optužbe koje dele jedan portal i jedna Fejsbuk stranica deluju indikativno, no sam Sejdinović nije siguran u to da li iza oba izvora napada stoje isti ljudi, ali činjenica je, kaže, da su „metode i rukopis veoma slični“.

Dinko Gruhonjić kaže da nema dilemu oko toga da, konkretno iza napada sa portala istraga.rs, stoji vlast. „Reč je o botovskim sajtovima i profilima na društvenim mrežama iza kojih stoji vlast, a cilj tih napada je da se targetiraju novinari koji se zaista bave svojim poslom i koji, eto, imaju hrabrosti i da misle svojom glavom“, navodi programski urednik NDNV za Cenzolovku.

„U slučaju sajta istraga.rs upada u oči da ne poseduje impresum, pa se kao ne zna ko zapravo stoji iza njega. Istovremeno, tekstove tog ’istraživačkog’ portala prenose po društvenim mrežama uglavnom botovi, s ciljem da kroz blato provuku sve one koji ne pristaju na cenzuru“, kaže Gruhonjić.

Inače, portal istraga.rs je sve svoje „istraživačke napore“ u ovih jedva mesec dana postojanja posvetio ili učesnicima tekućih protesta ili novinarima, kao što je ranije to bio slučaj sa Jovanom Gligorijević, Draganom Pećo i Hanom Adrović.

„Valjda su takvi sajtovi i profili onaj najavljeni napredak u slobodi medija o kom je na sav glas govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom bizarnog nastupa na panelu o slobodi medija u Davosu“, primećuje Dinko Gruhonjić.

1 komentar za: “Nova akcija zastrašivanja novinara: „Vlast se uzrujala zbog protesta i kreće svim silama na neprijatelje“

  1. Ing Zoran Vukov

    Građani Srbije koji se greju daljinskim grejanjem nisu svesni kako ih Vlast vara naplaćujući svakih 6 meseci jednu grejnu sezonu. Ko ne plati neispravne račune proglase ih za dužnike i prete sa izvršiteljima da im se oduzme stan ili druga imovina. Da bi se uverili u istinito obaveštenje, možete odslušati na You Tube ako ukucate grejanje Zoran Vukov gde na osnovu stvarnih isporučenih kwh ukazujem na ovaj organizovani kriminal koji građani nisu svesni i sa naplatom Infostana godinama pljačkaju građane.Isto ako ukucate „PLAĆANJE GREJANJA PO UTROŠKU – STANARI NA POTEZU“ gde sam u 6 komentara dao presek načina ove nezakonite pljačke (na studio B). Ovo je konkrentni razlog da građani protestvuju i prekinu nezakoniti ostvareni prihod sa kojim se finansiraju lokalne samouprave i partije, i to je glavni oslonac za očuvanje ovakvog uništavajućeg režima koji sada vlada Srbijom i koji se sa tim sredstvima održava.

    08. феб 2019. at 21:26

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend