01. jun 2017.

Gruhonjić i Sejdinović ponovo na meti: posteri sa njihovim fotografijama po Novom Sadu

Fotografije predstavnika NDNV-a Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića, ali i nekoliko nevladinih organizacija, osvanule su na posterima po ulicama Novog Sada, sa natpisima "Tamna strana Srbije", "Kreatorki antisrpskog javnog mnjenja" i "Glavni finansijer - Rokfeler fondacija".

Nema kraja pretnjama; Foto: NDNV/ Kristina Molnar

Nema kraja pretnjama (foto: NDNV / Kristina Molnar)

Osim Gruhonjića i Sejdinovića, na fotografijama su kao kreatori „antisrpskog javnog mnjenja“ i Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije, Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, kao i Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Na posterima stoji i natpis „Zanimljiva simbolika u imenu produkcijske kuće na platnom spisku Rokfeler fondacije – Dart Vejder i sinovi“.

Nedim Sejdinović kaže da mu nije sasvim jasno šta to znači, niti ko je mogući kreator ovog postera i koji bi mogli da budu motivi, ali navodi da se oseća ugroženo.

„Sve je kao zabašureno u neku vrstu šaljive intonacije, ali ja to doživljavam kao poternicu. Naravno da se osećam ugroženo, nije uopšte zgodno proći ulicom“, kaže on.

Nije mu jasno ni zašto su povezani sa Jelenom Milić, Natašom Kandić i Sonjom Biserko na ovom posteru, ali pretpostavlja šta bi moglo da bude.

„Rekao bih da su njih tri izabrali jer su one već ozloglašene, proglašene neprijateljima srpskog naroda, pa nas povezuju sa njima da bi mene i Gruhonjića dodatno prozvali za antidržavno delovanje. Očigledno smo on i ja više na meti nego njih tri, jer je ovo više neka lokalna akcija“, navodi Sejdinović.

Pretećim posterima oblepljen Novi Sad; Foto: NDNV/ Kristina Molnar

Pretećim posterima oblepljen Novi Sad; Foto: NDNV/ Kristina Molnar

On je naveo da poster-poternicu doživljavaju kao pretnju i da će slučaj prijaviti policiji i tužilaštvu.
Iz NDNV-a navode da je ova najnovija pretnja usledila posle serije napada u kojima su sve učestalije i pretnje smrću čelnicima ovog udruženja, a koji su poslednjih meseci posebno intenzivirani i to „nakon izjava najviših zvaničnika vladajuće stranke koji su novinare NDNV-a optužili za organizaciju studentskih protesta koji su usledili nakon predsedničkih izbora“.

„Na ove pretnje do sada nije bilo adekvatne reakcije nadležnih organa, niti su te pratnje akteri vlasti javno osudili“, navode iz ovog udruženja.

Sejdinoviću je prećeno smrću aprila zbog šale na Fejsbuku „Srećan Veliki Patak“, a nekoliko dana pre toga je neko takođe preko društvenih mreža pretio rukovodstvu NDNV-a.

Takođe, i Sejdinovića i Gruhonjića su aprila u Skupštini isprozivali poslanici vladajuće koalicije Aleksandar Martinović, a potom i Marijan Rističević, koji su pokazivali njihove fotografije uslikane na protestima Protiv diktature, targetirajući ih kao organizatore.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend