14. apr 2017.

Zbog šale „Srećan Veliki patak“, Sejdinoviću prete smrću

Nakon što je 12. aprila na svom privatnom Fejsbuk profilu objavio fotografiju žute patke, simbola „Ne davimo Beograd“, uz poruku „Srećan Veliki patak svima koji slave“, predsedniku NDNV-a Nedimu Sejdinoviću stiglo je na desetine uvreda i pretnji, koje je prijavio policiji i tužilaštvu.

Foto: Medija centar Beograd

Nedim Sejdinović (foto: Medija centar Beograd)

Među brojnim psovkama, pretnjama i optužbama, nalaze se i one gde Sejdinovića nazivaju „balijom“, „muslimanom“, „autonomašem“, a navodi se i da je „soroševac“, i da se sprda sa hrišćanskim praznikom.

„Šta misliš kako bi bilo da se mi Srbi sprdamo sa vašim Alahom? Misliš da je to tvoje pravo ili da je opasno to što radiš“, jedna je od poruka koja je stigla Sejdinoviću.

„Srešćemo se prijatelju, mali je NS. Je*em li ti familiju autonomašku. Balija marš iz Srbije“, navodi se u drugoj poruci.

„Čekaj samo da te vidim na protestu, naje*o si. Iskopaću ti oči…“, preti se u još jednoj poruci.

Sejdinović kaže da je veoma iznenađen porukama koje mu pristižu, i da je njegov post bio bezazlena šala.

Bez obzira na to što je ovo povod, uzrok je suštinski vezan za same demonstracije i posledica je otvorenog lova na veštice, koji je Martinović otvorio na mene i još neke ljude, prozivajući nas što smo bili na protestima (Nedim Sejdinović)

„Ja sam aludirao na žutu patkicu koja je simbol protesta ‘Ne davimo Beograd’ i smatrao da je to jedna benigna šala koja ne bi trebalo da uvredi nekoga“, kaže Sejdinović.

Ipak, on ne misli da je to suštinski razlog za ovakve pretnje, već samo povod.

Pretnje su, naime, počele da pristižu nakon što je neko printskrinovao njegov post na Fejsbuku i objavio na stranici „Narod protiv obojene revolucije“, uz poruku „Evo ko protestuje“.

„Na toj stranici su me opet doveli u vezu sa protestima, kao što su to nekad ranije radili tabloidi, kao što je, to na kraju krajeva, pre neki dan uradio i Aleksandar Martinović iz SNS-a. Bez obzira na to što je ovo povod, uzrok je suštinski vezan za same demonstracije i posledica je otvorenog lova na veštice, koji je Martinović otvorio na mene i još neke ljude, prozivajući nas što smo bili na protestima“, kaže Sejdinović.

Pretnje je, kaže, prijavio policiji i tužilaštvu.

„Nažalost, pokazalo se da je policija veoma efikasna kada hoće da bude, kada je u pitanju vlast, a s druge strane – kada su na meti novinari ili neki protivnici vlasti, treba im meseci i godine da otkriju ljude koji prete, i to one koji prete sa svojih pravih profila“, ističe Sejdinović.

Podsetimo, pre nekoliko dana na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, a kasnije i na RTS-u, šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović pokazao je fotografije Sejdinovića, ali i drugih novinara, prozivajući ih što su na protestu.

Novinarska udruženja su jednoglasno osudila Martinovićev istup i okarakterisala ga kao crtanje mete na čelo novinarima, pozivajući tužilaštvo da reaguje.

I početkom aprila rukovodstvu NDNV-a prećeno je preko društvenih mreža nakon navoda u nekim režimskim tabloidima da su oni organizatori masovnih studentskih protesta u Novom Sadu.

6 komentara za: “Zbog šale „Srećan Veliki patak“, Sejdinoviću prete smrću

 1. Tanja

  Veoma je ruzno to sto je napisao za veliki petak, opste je pozmato da je to najtuznini dan kod hriscana… Nije se cak ni izvinuo onima koje je uvredio. Inace sam agnostik, ali postujem svaciju religiju i to sto ne verujem u nju ne znaci da treba da vredjam njihova osecanja.

  15. апр 2017. at 13:20
 2. Draško

  Pa zašto je provocirao? Stvarno ne razumijem ovakve ljude. Naravno da mu ne treba prijetiti i nazivati ga pogrdnim imenima ali stvarno mi nije jasno o čemu je i da li je uopšte razmišljao o posljedicama prije nego što je lupio ovako nešto tj. našalio se na ovakav način?

  15. апр 2017. at 20:37
 3. dragan trifunovic

  Sejdinovic je sve rekao samo jedno nije“kome je cestitao i zasto tako ?’

  21. апр 2017. at 02:31
 4. Senada

  Nije korektna sprdnja Sejdinovica ili kako on naziva sala, niti su korektne uvrede. Sve podjednako sankcionisati

  21. апр 2017. at 12:16

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend