12. apr 2017.

Udruženja: Skupština i Tužilaštvo da reaguju na Martinovićev napad na novinare

Foto: Foto: Youtube screenshot/ ParlamentSrbija

Foto: Foto: Youtube screenshot/ ParlamentSrbija

U saopštenju koje su potpisali NUNS, NDNV, ANEM, Lokal Press, AOM i Slavko Ćuruvija fondacije kaže se da pokušajem da prikaže naše kolege i sugrađane delom nekakve zavere koja navodno stoji iza protesta, i kako tvrde provladini mediji, preti da nasilno sruši ustavni poredak, Martinović im je doslovno iscrtao mete na čelu.

Novinarska udruženja i organizacije podsećaju da su navedeni novinari, kao i mnoge javne ličnosti i aktivisti koji su takođe učestvovali u protestima, u više navrata bili meta sličnih napada u tabloidima, nakon čega su neki od njih dobijali pretnje smrću.

„Martinovićev postupak smatramo neuporedivo opasnijim jer dolazi od šefa poslaničke grupe vladajuće partije i izvršen je u Narodnoj skupštini, instituciji od ključnog značaja za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji, a potom i u „Upitniku“ centralnoj večernjoj emisiji Javnog servisa Srbije.

Sa zebnjom konstatujemo da je napad došao baš na 18. godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije. Paralele koje se mogu povući između devedesetih i vremena u kome živimo su brojne i jezive. Zato zahtevamo od poslanika Narodne skupštine, naročito onih iz SNS, da odmah nedvosmisleno osude i oštro sankcionišu Martinovićev napad, a od Tužilaštva da bez odlaganja utvrdi da li u njemu ima elemenata krivičnog dela“, kaže se u saopštenju novinarskih udruženja i organizacija, koja istovremeno apeluju na javnost da im se pridruži u odbrani prava svih građana da otvoreno iskažu svoje neslaganje sa bilo čim, „a posebno sa izrazito antidemokratskim postupanjem vladajućih strukura, bez straha da će njihovo prisustvo na protestima beležiti i fotografisati tajne službe, a javno prokazivati narodni poslanici. Ovo njihovo pravo ne samo da je neotuđivo, nego predstavlja i bazičnu tekovinu slobodnog demokratskog društva“, kaže se u saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije lokalnih nezavisnih medija Lokal pressa, Asocijacije onlajn medija i Slavko Ćuruvija fondacije.

1 komentar za: “Udruženja: Skupština i Tužilaštvo da reaguju na Martinovićev napad na novinare

  1. Petar

    Reagovaće tužilaštvo, već vidim, 2020 se završava predistražni postupak i zaključak je da nema elemenata za podizanje optužnice.
    Naravno, to samo ako se AV u međuvremenu ne izvini građanima što „nisu svi isti“ i time „stavi tačku na ceo slučaj“.

    12. апр 2017. at 23:36

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend