12. apr 2017.

NUNS: Vučić da se ogradi od napada Martinovića na novinare

Nezavisno udruženje novinara zatražiće od Tužilaštva da utvrdi da li postoje elementi krivičnog dela u "bahatom i opasnom" napadu šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića na novinare, izjavio je predsednik tog Udruženja Slaviša Lekić.

Lekić je dodao da očekuje da se SNS i njen lider nedvosmisleno ograde od Martinovićevog poslednjeg targetiranja novinara i njihovih familija iznetog na RTS-u.

Javno pokazivanje fotografija građana i novinara koji su učestvovali na Prostestu protiv diktature u emisiji Upitnik, NUNS vidi kao crtanje meta na čelo „junaka“ Martinovićeve junačke priče, naveo je Lekić u izjavi agenciji Beta.

„Na isti dan kad je obeležena 18. godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije, koje je usledilo posle nezapamćene medijske hajke i teksta ‘Ćuruvija dočekao bombe’ čitanog i na RTS-u, šef poslaničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović, najpre u parlamentu a zatim i u ‘Upitniku’ javnog servisa, javno prikazaju fotografije više građana koji su učestvovali na protestima, među kojima su i novinari Antonela Riha, Nedim Sejdinović i Dinko Gruhonjić, kao i Luka Višnjić, sin novinarke Olje Bećković“, naveo je Lekić.

Martinovićeve izjave osudili i NDNV, Lokal press, AOM i Fondacija „Slavko Ćuruvija“

Postupak šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandra Martinovića, osudili su i NDNV, Lokal press, Asocijacija onlajn medija i Fondacija „Slavko Ćuruvija“.

Novinarska i medijska udruženja i organizacije podsećaju da su ovi novinari, kao i mnoge javne ličnosti i aktivisti koji su se takođe učestvovali u protestima, u više navrata bili meta sličnih napada u tabloidima, nakon čega su neki od njih dobijali pretnje smrću.

Martinovićev postupak smatramo neuporedivo opasnijim, napominje se u zajedničkom saopštenju, jer dolazi od šefa poslaničke grupe vladajuće partije i izvršen je u Narodnoj skupštini, instituciji od ključnog značaja za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji, a potom i u  centralnoj večernjoj emisiji Javnog servisa Srbije.

U saopštenju se zahteva od poslanika Narodne skupštine, naročito onih iz SNS, da odmah nedvosmisleno osude i oštro sankcionišu Martinovićev napad, a od Tužilaštva da bez odlaganja utvrdi da li u njemu ima elemenata krivičnog dela.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend